UHIĆEN BIVŠI ŠEF SIGURNOSTI

Francuski fotograf kritično, ali ipak nije mrtav

16.01.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Fotograf agencije EPA Lucas Mebrouk Dolega, koji je u petak ranjen u Tunisu u kritičnom je stanju, ali nije preminuo, priopćio je u nedjelju francuski konzulat u Tunisu opovrgnuvši tako vijesti o njegovoj smrti. Međutim, točno je da je bivši šef službe sigurnosti svrgnutog tuniskog predsjednika Zin El Abdin Ben Alija, general Ali Seriati, uhićen, objavljeno je iz izvora bliskog vlastima u Tunisu

'Njegovo je stanje kritično, ali stabilno', rekao je konzul u telefonskom razgovoru agenciji France presse.

Tijekom dana zaposlenik agencije EPA-e (European Pressphoto Agency) u Parizu Horacio Villalobos rekao je da je fotograf umro tijekom jutra, a tu je informaciju potvrdio i francuski konzularni izvor u Tunisu.

O smrtu fotografa izvijestili su i Reporteri bez granica (RFS).

Fotograf čija je majka Njemica, a otac Francuz, pratio je prosvjede u Tunisu ispred ministarstva unutrašnjih poslova kada ga je u petak poslijepodne pogodila granata sa suzavcem koju je ispalio jedan tuniski policajac.

Pogođen je u lijevo oko i sljepoočnicu te operiran u bolnici.

Gotovo istovremeno, bivši šef službe sigurnosti svrgnutog tuniskog predsjednika Zin El Abdin Ben Alija, general Ali Seriati, uhićen je u nedjelju, objavljeno je iz izvora bliskog vlastima u Tunisu.

Lucas Mebrouk Dolega
(32) fotografirao je prosvjede u Tunisu koji su doveli do svrgavanja tuniskog predsjednika Zina El Abidine Ben Alija za agenciju EPA-u.

U četiri tjedna prosvjeda, koji su izbili zbog nezaposlenosti, loših životnih uvjeta i navodne korumpiranosti vlade, poginuli su deseci ljudi, ali je Mebrouk Dolega prva žrtva iz stranih medija, navodi se u priopćenju RSF-a.

Bivši šef službe sigurnosti svrgnutog tuniskog predsjednika Zin El Abdin Ben Alija, general Ali Seriati, uhićen je u nedjelju, objavljeno je iz izvora bliskog vlastima u Tunisu.

Njega se sumnjiči 'za zavjeru protiv unutarnje sigurnosti države, poticanje na počinjenje zločina i naoružavanje te izazivanje nereda', rekao je taj izvor javnoj tuniskoj televiziji. Vlasti sumnjaju da su neki pripadnici tajne službe pod vodstvom generala Seriatija odgovorni za izazivanje nereda na ulicama glavnog grada.

Policijski sat pomaknut je za jedan sat kasnije u nedjelju u cijelom Tunisu kako bi se povećala sigurnost, objavila je agencija TAP citirajući službeni izvor.

Neimenovani službeni izvor istaknuo je da su zadržane ostale mjere izvanrednog stanja stanja: zabrana okupljanja na javnom mjestu tri ili više osoba i dopuštenje snagama reda da pucaju na osobe koje bježe sa kontrolnih točaka.

Saudijske vlasti u nedjelju su držale u potpunoj tajnosti podatke o boravku u njihovu kraljevstvu tuniskog predsjednika Zin El Abdin Ben Alija koji je u petak pobjegao iz svoje zemlje pod pritiskom nezadovoljnog naroda.