stradali od ruke ss-a

Francuski dužnosnici osudiil vandalizam na spomeniku žrtvama nacizma

22.08.2020 u 22:35

Bionic
Reading

Dužnosnici francuske vlade u subotu su poručili da će učiniti sve kako bi odgovorni za vandalizam na spomeniku žrtvama nacističkog masakra bili pronađeni. Spomenik u selu Oradour-sur-Glane u blizini zapadnog grada Limogesa izgrađen je u spomen na stotine žrtava SS divizije 1944. godine. Vandali su na spomeniku sprejem prekrižili riječ „mučenik“ i pored toga napisali „lažljivac“.

„Ništa ne može obrisati sjećanje na 642 mučenika Oradour-sur-Glanea“, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na svom Twitter profilu.

Premijer Jean Castex priopćio kako će biti učinjeno sve da bi oni odgovorni za taj „odvratan čin“ bili privedeni pravdi, a čin su osudili i drugi ministri.

Odred SS-a je 10. lipnja 1944. okružio to selo u regiji Limousin, a većina žrtava pokolja bile su žene i djeca, piše BBC. Ruševine sela danas stoje u stanju kakvom su bile nakon masakra. 

Velik broj ubijenih zatvoren je u lokalnu crkvu u koju su bacane granate prije no što je zapaljena. Muškarci su zatvoreni u staju i također su zapaljeni. 

Oko 60 njemačkih vojnika je pedesetih godina završilo na sudu zbog tog zločina. Dvadeset je proglašeno krivima, no kasnije su pušteni, dodaje BBC.