KONTROVERZNI ZAKON

Francuska zabranjuje nošenje burke?

28.01.2010 u 10:56

Bionic
Reading

U Francuskoj je usvojen prijedlog parlamentarnog povjerenstva o zabrani nošenja muslimanskog vela na javnim mjestima. No iza kontroverznog i tvrdog prijedloga zakona, kriju se brojne nesuglasice kako u javnosti, tako i među političkom elitom

Nakon šest mjeseci vijećanja i preko dvjesto saslušanja, mješovito francusko parlamentarno povjerenstvo iznijelo je u utorak, 26. siječnja zakonski prijedlog o zabrani 'prekrivanja lica u javnosti'.

Premda bi se zabrana odnosila tek na 2.000 žena, koliko ih prema procjeni Ministarstva unutarnjih poslova nosi potpuno prekrivajući veo, radi se o iznimno delikatnoj temi za francusko društvo u kojem je pet milijuna muslimana. Nominalno jako sekularna država, Francuska je već 2004. zabranila nošenje bilo kakvih vjerskih simbola u obrazovnim ustanovama.

Naime, iza usvojenog prijedloga koji tek mora ući u zakonsku proceduru krije se niz suprotstavljenih stavova i manjak ikakvog jasnog konsenzusa o zabrani nošenja vela u javnosti, a tema već neko vrijeme značajno polarizira francusku javnost.

Očekivano, lijeva struja Socijalističke stranke (Parti socialiste) odbila je glasovati o prijedlogu navodeći kao argument 'iracionalnu atmosferu zabrane', no problemi oko usuglašenosti prijedloga, javili su se, manje očekivano, i u desnoj struji vladajućeg UMP-a, čiji su neki od zastupnika odbili glasovati za prijedlog 'poluzakona'.

Jaku i nedvosmislenu potporu prijedlogu osigurali su pak predsjednik povjerenstva, André Gerin, predstavnik Komunističke stranke, i Bernard Accoyer, predsjednik Nacionalne skupštine. Dvojica trenutačno najgorljivijih pobornika prijedloga o zabrani nastoje pak 'ublažiti' svoj stav inzistirajući na tome da je prijedlog zapravo samo jedan od koraka u borba protiv svih oblika vjerske diskriminacije.

Konkretno, prijedlog oko zabrane koja nalaže zabranu prekrivanja lica u svim javnim službama (javna prijevozna sredstva, bolnice, državne službe…), a povjerenstvo je pak iz prijedloga odbacilo stavke o borbi protiv islamofobije i diskriminacije protiv osoba muslimanske vjeroispovijesti.

Francusku javnost stoga trenutačno zaokupljaju jako suprotni stavovi i uvjerenja. S jedne strane, iznose se argumenti kako je nošenje burke suprotno vrijednostima i načelima Republike (stav koji i sam predsjednik Sarkozy iznio) te kako se pod izlikom izražavanja religioznih sloboda ne smije poticati represija nad ženama ili radikalne struje, no mogu se čuti i paranoični strahovi da se iza maske može skrivati potencijalni terorist.

S druge strane, muslimanska zajednica ističe kako se islamska religija nanovo i direktno stigmatizira upravo kroz zakonodavni državni aparat te da bi borba protiv radikalnih praksi unutar islama trebala ići usporedo s borbom protiv islamofobije. No prema tvrdnji Fouada Alaouija, predsjednika Saveza islamskih organizacija u Francuskoj, upravo je islamofobija tabu tema među francuskim parlamentarcima koji je se ne usude iznijeti javno na vidjelo.

Sigurno je da prijedlog očekuju još mnoge dorade, kako na planu određivanja javnih prostora u kojima bi nošenje vela bilo zabranjeno, tako i na planu same ustavnosti potencijalnog zakona. No očito je i da vladajuća stranka UMP, koja bi trebala najsnažnije progurati zakon, nema jednoglasnu strategiju.

Tvrđa linija UMP-a govori čak i općoj zabrani nošenja burke što je Libération nazvao 'prohibicijskom egzaltacijom francuske desnice', no ona bi mogla imati još veće poteškoće oko ustavnosti. Umjesto, dakle, 'republikanske sloge' kojom se nastojalo u početku predstaviti pokretanje prijedloga, rezultat je jako razlomljena situacija na političkoj sceni čiji se jasan kraj zasad ne nazire.