NAPADI NA CIVILE

Francuska: Višestranačje u Siriji je provokacija

04.08.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Francuska je ocijenila da dopuštanje višestranačja u Siriji o čemu je u četvrtak donio uredbu predsjednik Bašar al-Asad, 'graniči s provokacijom' budući da ne jenjava nasilje nad civilima, rekao je ministar vanjskih poslova Alain Juppe za radijsku postaju France Info

Ministar usto nije isključio mogućnost da će Francuska, 'ako se na sirijskoj strani ništa ne promijeni', zatražiti od UN-ova Vijeća sigurnosti da ne ostane tek na deklaraciji prihvaćenoj u srijedu, u kojoj se osuđuje represija nad prosvjednicima.

'Sirijski režim je prilično nevjerodostojno obznanio da uvodi višestranačje, što graniči s provokacijom', rekao je šef francuske diplomacije. 'Mi danas očekujemo prekid nasilja nad civilima koji samo brane svoja prava'.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad donio je u četvrtak uredbu kojom se dopušta višestranačje u zemlji i tako pristao na jedan od glavnih zahtjeva prosvjednog pokreta početog sredinom ožujka, izvijestila je službena sirijska novinska agencija Sana.

Uredba je donesena dan pošto je Vijeće sigurnosti UN prihvatilo deklaraciju u kojoj 'osuđuje sirijske vlasti zbog kršenja ljudskih prava i uporabe sile nad civilima'.

Juppe je podsjetio da će se Vijeće sigurnosti ponovo sastati za sedam dana i raspravljati o stanju u Siriji.