NAPETO U TJESNACU

Francuska traži nove sankcije, Rusija štiti Iran

03.01.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Francuska želi da se njezini europski partneri do kraja siječnja dogovore o sankcijama Iranu kakve predviđaju i Sjedinjene Države, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe

'Francuska želi da se sankcije pojačaju, a predsjednik (Nicolas Sarkozy) je dao dva konkretna prijedloga na tom planu - prvi je zamrzavanje sredstava iranske središnje banke, a drugi je embargo na izvoz iranske nafte', rekao je Juppe za francusku televiziju.

Washington je u procesu nametanja takvih sankcija, naglasio je on. 'Želimo da Europljani poduzmu sličan korak do 30. siječnja kako bismo pokazali našu odlučnost', dodao je.

Iran opovrgava tvrdnje zapadnih zemalja da nuklearni program koristi za proizvodnju atomske bombe. Ministri vanjskih poslova EU trebali bi se 30. siječnja sastati i među ostalim razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Iran nema rakete dugog dometa niti će ih skoro imati, istaknulo je u utorak rusko ministarstvo obrane u prvoj reakciji Moskve na iransko testiranje triju raketa u ponedjeljak.

'Iran nema tehnologiju za izradu raketa srednjeg dometa ili interkontinentalnih raketa niti će je skoro imati', izjavio je glasnogovornik ministarstva novinskoj agenciji Interfax. Rusija je saveznik Irana kojeg je opskrbila prvom nuklearnom centralom, kao i gorivom za njezin rad.

Poput Zapada, Moskva često govori da je zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da mu je svrha strogo civilna. Rusija, međutim, još nikad nije javno optužila Teheran da se želi opskrbiti atomskim oružjem i uvijek je isticala da pitanje treba riješiti pregovorima, a ne sankcijama.

Iran je posljednjih dana za vrijeme vojnih vježbi testirao krstareće rakete i rakete srednjeg dometa. Vlasti u Teheranu zaprijetile su da će prekinuti promet Hormuškim tjesnacem ako zapadne zemlje nametnu sankcije zbog iranskog nuklearnog programa.