KAKAV MONITORING?

Francuska: Svaka tri mjeseca pišite izvješće o Hrvatskoj

19.05.2011 u 20:42

Bionic
Reading

Francuska je u četvrtak predložila da se u pristupni ugovor s Hrvatskom ugradi zaštitna klauzula o nadzornom mehanizmu kojim bi se pratilo hrvatsko ispunjavanje obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo, doznaje se iz diplomatskih izvora

Taj je prijedlog iznesen na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici država članica, a na kojem je sudjelovao i povjerenik za proširenje Štefan Fuele

Prema tom prijedlogu, Europska komisija bi svaka tri mjeseca podnosila izvješće Vijeću EU-a o tome kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima. Za sada nije jasno što bi bile sankcije u slučaju da ta izvješća budu negativna, ali se može pretpostaviti da bi to značilo usporavanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora u zemljama članicama.

O pretpristupnom monitoringu već je prije mjesec dana govorio povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a sada je jedino novo to što se traži da se to utvrdi u pristupnom ugovoru.

Prema Fueleu, taj monitoring bio bi nastavak onoga što Komisija već sada radi. Komisija tijekom pregovora prati provedbe ispunjavanja obveza u privremeno zatvorenim poglavljima i to bi se sada nastavilo sve do ulaska u članstvo.

Taj monitoring je potpuno različit od onoga koji je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, koje se i danas prate. Te dvije zemlje su kada su ulazile bile posve spremne za članstvo u EU, a kako im je ranije obećano da će ući 2007. godine, unutar EU-a postignut je kompromis da ih se primi, ali da se posebno prati i nakon ulaska njihovo ispunjavanje standarda u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala sve dok se ne potvrdi da su u potpunosti usklađene u tom području.

Datum ulaska u ponedjeljak?

Prema pisanju Jutarnjeg lista, očekuje se da će u ponedjeljak ministri EU neformalno dati instrukcije Europskoj komisiji da radi na zaključenju pregovora s Hrvatskom i na indikativnom datumu članstva. Na sastanku je bilo jasno da Komisija računa na 1. srpnja 2013. kao indikativni datum ulaska Hrvatske u EU.

Francuski prijedlog dobio je potporu nekoliko zemalja, rekao je diplomatski izvor, koji ističe da je rasprava s povjerenikom Fueleom bila vrlo duga i dinamična i da su svi veleposlanici javili za riječ. Za što brže zaključenje pregovora zauzelo se više zemalja, posebice Italija, srednjoeuropske i baltičke zemlje.

Prema nekim diplomatskim izvorima lipanj je još uvijek moguć rok za dovršetak pregovora, dok drugi ističu da nema dovoljno vremena da se sve dovrši u lipnju, ali da je još moguće u srpnju. Zemlje poput Nizozemske i Velike Britanije odbijaju govoriti o datumima i ističu da će sve ovisiti o tome kakvu će ocjenu o hrvatskoj spremnosti za završetak pregovora dati Europska komisija.

Povjernik Fuele je rekao veleposlanicima da ocjenu Komisije ne treba očekivati ni sljedeći tjedan, jer joj treba još malo vremena te da od Zagreba očekuje još neka objašnjenja i materijale u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje.

Fuele je pozvan na sastanak COREPER-a kako bi ministri vanjskih poslova, koji se sastaju u ponedjeljak, bili o obavješteni o stanju hrvatskih pregovora i kako bi o tome mogli raspravljati tijekom radne večere.