BLOKIRANA ZRAČNA LUKA U MARSEILLEU

Francuska: Senat o reformi, sindikati o štrajku

21.10.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Čelnici francuskih sindikata sastat će se danas popodne kako bi donijeli odluke o budućim prosvjedima i štrajkovima protiv mirovinske reforme, dok istodobno vlasti i dalje deblokiraju skladišta nafte, a senatski se zastupnici pripremaju za glasovanje o predloženoj reformi

Čelnik jednog od glavnih francuskih sindikata CGT-a Bernard Thibault izjavio je u četvrtak da nema nikakvih razloga da se obustave prosvjedi protiv mirovinske reforme. Sindikati žele održati prosvjede na ulicama koji već nekoliko tjedana dosežu rekordnu razinu. Razmatra se poziv na novi nacionalni štrajk za sljedeći tjedan nakon što je u utorak, na šestom nacionalnom štrajku, na francuskim ulicama bilo nekoliko milijuna osoba.

Francuska je u međuvremenu i dalje suočena s velikom opasnošću od paralize prometa zbog utjecaja prosvjeda na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji je i dalje blokirano, u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme. Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove.

Više od četvrtine benzinskih crpki više se ne opskrbljuje gorivom, a dio ostalih opskrbljuje se samo djelomično, kazao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ujutro su prosvjednici blokirali i zračnu luku u Marseilleu.

Senat danas počinje s raspravom o mirovinskoj reformi. Oporba je predložila oko 400 amandmana i nakon izjašnjavanja o njima pristupit će se glasovanju o novom zakonu. To se očekuje u petak. Vladajuća stranka ima komotnu većinu u Senatu i vjerojatno neće biti većih problema u usvajanju zakona koji će minimalnu dob za odlazak u mirovinu pomakuti sa 60 na 62 godine.