A BAŠAR PRIPREMA USTAV

Francuska razmatra novu rezoluciju o Siriji s Rusijom

15.02.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je u srijedu da su počeli pregovori o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji s Rusijom te da želi razmotriti uspostavu 'humanitarnih koridora' u Siriji

'Ponovno pregovaramo o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da bismo uvjerili Ruse', rekao je Alain Juppe za radio France Info. Po njegovim riječima, Opća skupština UN-a glasovat će o 'simboličnoj' rezoluciji u četvrtak, što bi trebalo pojačati pritisak na vladu u Damasku.

Pariz je priopćio u utorak da je uspostavio fond za humanitarne agencije koje žele pomoći sirijskom narodu te da će sličan fond predložiti i na međunarodnoj razini idućeg tjedna na sastanku u Tunisu, gdje će se razmatrati sirijska kriza.

'Ideja o humanitarnim koridorima, koju sam ranije predložio u svrhu omogućavanja nevladinim organizacijama da dođu do zona gdje su počinjeni masakri, trebala bi biti razmotrena u Vijeću sigurnosti', rekao je Juppe.

26. veljače referendum o nacrtu ustava

O nacrtu ustava koji je pripremilo povjerenstvo osnovano u tu svrhu glasovat će se na referendumu koji će se 26. veljače provesti u Siriji, priopćila je u srijedu službena agencija Sana.

'Predsjednik Bašar al Asad donio je uredbu kojom se referendum o nacrtu sirijskog ustava saziva za nedjelju 26. veljače', ističe Sana. Asad je u siječnju najavio da će se referendum održati početkom ožujka.

Povjerenstvo za pripremu teksta nacrta želi ograničiti predsjednički mandat na dva sedmogodišnja razdoblja, piše dnevnik Al Vatan blizak vlasti, ne navodeći hoće li ta izmjena vrijediti za Asada kojemu drugi mandat istječe 2014.

U pobuni protiv režima koja traje skoro godinu dana poginulo je, po podacima UN-a, najmanje 6000 osoba.

Sirijski režim ponovno bombardirao naftovod u Homsu

Snage sirijskog režima bombardirale su u srijedu ujutro naftovod u Homsu, pobunjeničkom gradu u središnjem dijelu Sirije, bombardiranom bez prestanka već 11 dana, izvijestili su ustanici.

'Dva vojna zrakoplova bombardirala su naftovod u Homsu, smješten na periferiji četvrti Baba Amr', izjavio je Hadi Abdulah, član Vijeća revolucije u Homsu. Istaknuo je da je to treći put da je naftovod napadnut, ali da je prethodno na njega pucano topništvom.

Nije bilo moguće potvrditi te zračne napade iz nezavisnog izvora. Opće povjerenstvo sirijske revolucije, jedna od sastavnica oporbe režimu predsjednika Bašara al Asada, također je potvrdilo u priopćenju da je naftovod koji prolazi kroz četvrt Baba Amr bombardiran treći put.

Vlasti su za napad na naftovod optužile 'terorističke sabotere'.