VESNA PUSIĆ NAJAVILA

Francuska ratificira ugovor do kraja godine

17.09.2012 u 17:55

Bionic
Reading

Francuska će svakako do kraja godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor, a Novu godinu Hrvatska bi mogla dočekati s ratificiranim ugovorom u preko 20 zemalja članica, izjavila je u ponedjeljak u Parizu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s francuskim šefom diplomacije Laurentom Fabiusom

'Po svemu što sam danas čula, Francuska će ratificirati pristupni ugovor možda već u studenome, ali svakako do konca godine i tu nitko apsolutno ne vidi nikakvih poteškoća', rekla je ministrica Pusić.

Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u 14 zemalja članica, a do kraja godine očekuje se ratifikacija u još sedam ili osam zemalja. 'Neću ništa prejudicirati, ali mislim da bismo Novu godinu mogli dočekati s preko 20 ratifikacija', rekla je ministrica, dodajući da je o tom pitanju više puta razgovarala sa svim svojim kolegama u zemljama članicama i da nigdje ne vidi problem, osim potencijalno u Sloveniji.

'Jedina potencijalna poteškoća je pitanje odnosa sa Slovenijom. Međutim, sutra se sastaju naša dva financijska stručnjaka koji nastoje financijski problem riješiti kao zaseban, koji zaista nema nikakve veze s pitanjem hrvatsko-slovenskog europskog partnerstva i zajedničke zadaće u regiji. Nadam se da ćemo na taj način ne samo razdvojiti, nego i riješiti taj problem i želja mi je da Slovenija ne bude zadnja zemlja članica koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor i da ona bude jedna od onih koje će to učiniti do kraja ove godine', rekla je Pusić.

Hrvatska ministrica je dodala kako očekuje da će jesensko izvješće o monitoringu biti podloga za mnoge zemlje članice da ubrzaju postupak ratifikacije u svojim parlamentima. Tijekom susreta s ministrom Fabiusom bilo je riječi i o stanju na Bliskom istoku, naročito u Siriji.

'Mi smo uspostavili komunikaciju sa zemljama južnog Sredozemlja, koje je za nas važno, i mislim da je to područje s kojim možemo razvijati partnerstvo. Osim toga, Hrvatska u Siriji ima i gospodarske interese, ali je Sirija i zemlja koja u ovom trenutku izrazio pati u građanskom ratu, a Hrvatska je kao jedan od svojih temeljnih ciljeva vanjske politike navela ljudska prava i prava žena. To je tema na kojoj bismo mi trebali surađivati i biti nazočni', rekla je.

Također je bilo riječi i o stanju u našoj regiji i ulozi Hrvatske, kao 'prve članice EU-a iz regije i prvog postkonfliktnog društva, nakon zemalja utemeljiteljica, koje ulazi u EU. Francuska vidi Hrvatsku kao uspješan primjer i kao svog partnera u regiji, a mi sebe vidimo partnerom zemljama regije s kojima zajednički možemo preuzeti odgovornost stabilizacije regije'.

Ministar Fabius nije mogao sudjelovati na konferenciji za novinare, jer je odmah nakon susreta otputovao u Kairo. Ministrica Pusić se u ponedjeljak ujutro sastala i s predsjednicom Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Elisabeth Guigou te s potpredsjednicima Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Pierreom Lequillerom i Anick Girrardin.

Navečer će se sastati s potpredsjednicima Odbora za vanjske poslove, obranu i vojne snage Senata Danielom Reinerom i Robertom Del Picchiaom. Prije toga, u Muzeju Rodin, ministrica Pusić otvorit će izložbu skulptura Ivana Meštrovića, u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj pod nazivom "Croatie, la voici", koji je otvoren 12. rujna i koji će trajati do prosinca. Tijekom toga festivala Hrvatska će se predstaviti nizom događanja s područja kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije.

'Čestitam svima na velikom trudu koji je omogućio da se Hrvatska predstavi na ovaj način francuskoj publici. Ovaj festival bit će podloga i za buduće izložbe i kulturne programe po cijelom svijetu', rekla je ministrica Pusić.