'KATASTROFA ZA SVIJET'

Francuska prijavljuje Iran Vijeću sigurnosti

09.11.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Prijava Irana UN-ovu Vijeću sigurnosti nameće se sama po sebi, upozorio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, tražeći oštre sankcije za Teheran, nakon izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

'Odlučni smo u nakani da reagiramo. Guvernersko vijeće IAEA-e mora izrijekom osuditi ponašanje Irana, a njegova prijava Vijeću sigurnosti nameće se sama po sebi', rekao je za Radio France Internationale (RFI), dodavši da je 'Francuska spremna, s onima koji to žele, pooštriti sankcije kako bi se Iran natjeralo da popusti'.

'Nužne su oštre sankcije koje će Iran spriječiti da i dalje nabavlja materijal koji će mu omogućiti da nastavi svoju djelatnost mimo svih međunarodnih propisa', istaknuo je Juppe.

Izvješće IAEA-e je 'porazno' jer 'pokazuje da u svim tehnologijama koje omogućavaju proizvodnju nuklearnog oružja Iran nastavlja svoje aktivnosti i odbija otvoren dijalog s međunarodnom agencijom', istaknuo je francuski ministar.

'Ovakvo stanje je neprihvatljivo' jer bi Iran s nuklearnim oružjem bio 'prijetnja stabilnosti i miru u regiji i šire', dodao je.

U izvješću u koje je agencija France Presse u utorak dobila uvid, IAEA je izrazila 'ozbiljnu zabrinutost' zbog iranskog nuklearnog programa, oslanjajući se na 'vjerodostojne' informacije koje govore da je Teheran radio na proizvodnji atomskog oružja.

Moramo 'mobilizirati velike zemlje, a napose moramo uvjeriti Kinu i Rusiju (...) da je nužno izložiti Iran pritisku kako ne bi i dalje išao putem širenja nuklearnog oružja', što bi 'bilo katastrofalno' za čovječanstvo, upozorio je francuski ministar obrane Gerard Longuet.

Uloga Izraela, gdje se trenutačno vodi rasprava o preventivnom vojnom napadu na Iran, je da 'oglasi uzbunu', rekao je, ali je 'odgovor u nadležnosti svjetskih velesila i UN-ova Vijeća sigurnosti'.

Iran i dalje tvrdi da njegov nuklearni program nema vojnu svrhu.