NEKRETNINE NA UDARU

Francuska povećava porez strancima!

05.07.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Britanski Daily Telegraph smatra povećanje poreza na rezidencije stranaca u Francuskoj 'kaznom' te se čak pita jesu li nove mjere vlade, koje bi mogle pogoditi oko 200.000 Britanaca, u skladu s europskim zakonima. Novi porezi na sekundarne rezidencije stranaca zapravo su tek manji dio novih mjera Françoisa Hollandea, kojima je cilj ne samo napuniti proračun, već i, po riječima premijera, pokazati 'društvenu odgovornost'

Među novim poreznim mjerama koje je premijer Jean-Marc Ayrault najavio u francuskom parlamentu u srijedu, a koje će najvjerojatnije biti usvojene do kraja mjeseca, moguće je detektirati niz bitnih stavki.

Naravno, tu su proračunski manjkovi koje valja nadoknaditi što prije pa se tako planira ubiranje dodatnih 7,2 milijarde eura već tijekom 2012. Zatim, valja prepoznati snažno skretanje kursa sa Sarkozyjeve politike, prije svega kroz nove poreze koji su namijenjeni velikim industrijama i imućnom sloju.

Ukida se tzv. socijalni PDV, mjera koju je Sarkozy snažno zagovarao, a postrožuju se i mjere kojima je prijašnja garnitura izlazila ususret velikim bogatstvima. Primjerice, neoporezivi iznos u donacijama smanjuje se na 100.000 eura, a povećavaju se porezi na bogatstvo i nekretnine.

Nova vlada je svoj program neizostavno zavila u privlačne izraze poput 'društvena pravda' i 'odgovornost' te je nekoliko puta istaknula da je jako vodila računa o tome da srednji sloj ne bude direktno pogođen novim mjerama. No rezultate tog 'plemenitog' zaloga moći će jasno vidjeti tek krajem godine.

Zanimljivo je jednako tako pratiti i recepciju nove francuske porezne politike. Konzervativni britanski list Daily Telegraph smatrao je bitnim baviti se uglavnom samo jednom stavkom, povećanjem poreza na sekundarne rezidencije stranaca.

Tako bi se, prema inicijalnom planu, porez na iznajmljivanje nekretnina u vlasništvu stranaca podigao s 20 na 35,5 posto, a onaj na vlasništvo s 19 na 34,5. Porez je interpretiran s druge strane La Manchea ni manje ni više nego kao 'kazneni' (i nigdje se ne navodi da se dotični porez ne odnosi samo na Britance, već na sve strane državljane), a sve u kontekstu nedavnog ispada premijera Camerona koji je svojom nepromišljenom izjavom o tome da će prostrijeti crveni tepih francuskim kompanijama kada se uvede porez od 75 posto na prihode iznad milijun eura započeo seriju verbalnih sukoba na liniji London-Pariz.

U nešto konkretnijim okvirima i neovisno o recentnim političkim ispadima, otprilike 200.000 Britanaca posjeduje drugi dom u Francuskoj, a mjera bi u proračun donijela oko 50 milijuna eura. Britanci imaju dvostruki porezni sustav te im se svaki porez koji plate u drugoj državi odbija od domaćeg poreza, no u slučaju da je, primjerice, francuski porez viši, neće im se nadoknaditi razlika.