SARKOZY PRIZNAO

Francuska pogriješila u doba genocida u Ruandi

25.02.2010 u 22:09

Bionic
Reading

Francuska je počinila ozbiljne pogreške u prosudbi genocida u Ruandi 1994. godine i želi osigurati da se uhvate i kazne svi odgovorni za pokolj, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak

Sarkozy je posjetio kolegu Paula Kagamea u toj zemlji središnje Afrike kako bi učvrstio diplomatske odnose nakon godina predbacivanja i diplomatskih napetosti zbog događaja u vezi s genocidom.

Francuski predsjednik ipak nije uputio i službenu ispriku za ulogu njegove zemlje u pokolju 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua u manje od 100 dana.'Postojala je ozbiljna greška u prosudbi, vrsta slijepila kada nismo predvidjeli genocidne razmjere vlade', rekao je na konferenciji za tisak s Kagamijem.

'Učinjene su pogreške u procjenama i političke pogreške, i one su dovele do tragičnih posljedica', rekao je Sarkozy. Dvije su zemlje prekinule diplomatske veze nakon što je sudac u Parizu optužio Kagamea i devetero njegovih suradnika za obaranje zrakoplova bivšeg predsjednika Juvenala Habyarimane u travnju 1994.. godine, što je bio katalizator za pokolj.

Ruanda je odbacila optužbe i optužila adminsitraciju bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda da je obučavala i naoružavala Hutue koji su stajali iza pokolja.