DANAK ZA SAMOSTALNOST

Francuska odbija vratiti novac Haitiju

17.08.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbio je inicijativu političara, akademika i mirovnih aktivista kojom se predlaže da Francuska vrati Haitiju novac koji je bivša kolonija morala platiti da bi stekla neovisnost. Prema današnjim vrijednostima, to bi bilo od prilike 17 milijardi eura

U pismu koje, između ostalog, potpisuju Noam Chomsky i Naomi Klein stoji da bi se tom svotom Haiti (prva crna republika u povijesti) mogao ponovno izgraditi nakon razornog potresa u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi, a oko milijun i pol njih ostao bez doma.

'Ideja nije nova, ali nema pravnih temelja za nju', rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Christine Fages i dodala da ta zemlja nastavlja pomagati Haitiju.

Haiti je postala prva latinoamerička kolonija koja je stekla neovisnost godine 1804, nakon revolucije, ali je Francuska zatražila 150 milijuna tadašnjih franaka u zlatu da bi je priznala kao neovisnu državu.

Taj je novac bio deset puta veći od godišnjeg GDP-a Haitija tada. Dug su prestali plaćati Francuskoj tek 1947 godine.
U otvorenom pismo predsjedniku Sarkozyju, objavljenom u dnevnom listu Liberation, kaže se da je dug ilegalan i nelegitiman te je nastao pod prijetnjom vojnog obračuna s Haitijem i povratka u režim robovlasništva.

Veći dio svote koju je Haiti platio Francuskoj je odšteta bivšim vlasnicima roblja zbog gubitka 'vlasništva', stoji u pismu koje potpisuju i neki francuski parlamentarci. Oni podsjećaju da je 2003, kada je Haiti zatražio povrat novca, francuska vlada sudjelovala u rušenju tadašnjeg haićanskog predsjednika Jean Bertrand Aristidea

Francuska Vlada odgovara da je već dala 24 milijuna eura prve pomoći i da je poništen novi vanjski dug Francuskoj od 56 milijuna eura. Francuska je iznijela i podatke o novcu koji planira dati Haitiju do konca 2011. i podsjeća da je Sarkozy bio prvi francuski predsjednik koji je posjetio Haiti nakon potresa.

Do početka kolovoza samo Brazil, Kolumbija, Australija, Norveška i Estonija su pomogle novčano Haitiju za rekonstrukciju nakon potresa, a taj novac (oko 500 milijuna dolara) predstavlja 10 posto obećanog od međunarodne zajednice na donatorskoj konferenciji održanoj u ožujku.