ODLUKA USTAVNOG SUDA

Francuska odbija ozakoniti homoseksualne veze

29.01.2011 u 12:26

Bionic
Reading

Francuski ustavni sud odbio je žalbu lezbijskog para koji je tražio poništenje dvaju članaka Građanskog zakonika koji zabranjuju sklapanje homoseksualnih brakova, odnosno koji kažu da brak mogu sklopiti samo muškarac i žena, javlja BBC

Corinne Cestino i Sophie Hasslauer zajedno su u lezbijskoj vezi već petnaest godina, imaju četvero djece i postale su paradigma borbe homoseksualaca za njihova prava u francuskom društvu koje je sklono priznavanju takvih veza.

Prema istraživanjima, 58 posto Francuza prihvaća sklapanje homoseksualnih brakova, dok se 35 posto protivi.
Aktivisti za ljudska prava su se nadali da će Francuska, poput Španjolske, Nizozemske, Portugala, Švedske, Norveške, Islanda i Belgije, legalizirati homoseksualne veze, ali je sud sastavljen od šestero muških sudaca i dvije sutkinje osujetio takve nade. Sama ideja je osuđena od strane čelnice nacionalističke Nacionalne fronte, Marine Le Pen.

Gospođe Cestino i Hasslauer za sada uživaju zaštitu zakona koji priznaje njihovo partnerstvo. 'Nije toliko važno biti oženjen, koliko imati pravo na ženidbu. Mi smo samo tražile ono što i drugi imaju: pravo da budemo ili ne budemo u braku', kazala je Cestino, koja je inače po zanimanju pedijatrica.

Brak im je potreban jer, kako kažu, važno je zaštititi djecu, dijeliti roditeljsku odgovornost i moći riješiti pravna pitanja kada jedna od njih umre.

Pravnici se sada nadaju da će odluka Ustavnog suda ohrabriti parlamentarce da možda već iduće godine donesu novi zakon kojim bi se u Francuskoj mogli sklopiti homoseksualni brakovi.