SARKOZY ZA GRANIČNU KONTROLU

'Francuska nema posla za val imigranata'

04.05.2011 u 02:41

Bionic
Reading

Francuska ne stvara dovoljno novih radnih mjesta da bi mogla prihvatiti valove novih imigranata iz sjeverne Afrike koji bježe od političke nestabilnosti, rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u intervjuu za tjednik L'Express od utorka

Sarkozy, konzervativac čije je mišljenje o imigraciji i muslimanima izrazito desničarsko, ponovio je da bi zemlje unutar EU-ove Schengenske zone morale privremeno smjeti uvesti neki oblik granične kontrole.

'Ja vjerujem u Schengen, ali taj sustav mora evoluirati. Danas je na kraju puta', rekao je Sarkozy.

'Teško osiguravamo posao i za svoje građane, a nezaposlenost stranaca iz zemalja izvan EU-a na stopi je od 23 posto pa se moramo zapitati i o legalnoj imigraciji. To je pitanje zdrava razuma', objasnio je francuski predsjednik.

Imigracija je uoči francuskih predsjedničkih izbora zakazanih za travanj 2012. postala važno pitanje. Pariz i Rim u travnju su od službenog Brxellesa tražili vraćanje ovlasti država u odbijanju vala imigranata iz Tunisa koji bježe od političke nestabilnosti na sjeveru Afrike.

Europska je komisija objavila da razmatra zahtjev za dopuštanjem ograničene i privremene kontrole, uz strogo definirane kriterije.