ILEGALCI

Francuska nastavlja s deportacijama Roma

30.08.2010 u 21:01

Bionic
Reading

Francuska neće obustaviti svoju politiku deportacije Roma nakon što je gotovo 1000 osoba vraćeno natrag u Rumunjsku i Bugarsku otkako se vlada odlučila krajem srpnja obračunati s kriminalom i ilegalnom imigracijom, rekli su ministri u ponedjeljak

Predsjednik Nicolas Sarkozy suočen je zbog te politike, koju je prošlog tjedna kritiziralo i UN-ovo Vijeće za ljudska prava, sa sve snažnijim pritiskom skupina za zaštitu ljudskih prava, lijeve oporbe pa čak i nekih političara njegovog konzervativnog bloka.

"Uklanjanje ilegalnih kampova nastavit će se jer je legitimno i nužno", rekao je ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom za useljeništvo.

Policija je u četvrtak iz Pariza i Lyona poslala zrakoplovima 300 Roma u posljednjem valu "dobrovoljne repatrijacije", kako ju naziva Sarkozyjeva vlada. Tim je letovima broj Roma protjeran iz Francuske ove godine prešao 8300.

Ministar za useljeništvo Eric Besson rekao je da je od 28. srpnja izvršena repatrijacija 979 Roma te da će kasnije ovog mjeseca iz Francuske poletjeti još dva zrakoplova s Romima.