REFERENDUM O FISKALNOM PAKTU

Francuska ljevica sprema udar na Merkel i Hollandea

28.08.2012 u 07:06

Bionic
Reading

Nešto više od mjesec dana prije no što bi francuski parlament trebao ratificirati novi fiskalni pakt, točnije Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, francuska ljevica, prevođena strankom Lijevog fronta, pozvala je na velike demonstracije s glavnim ciljem održavanja referenduma

Novi fiskalni pakt, koji uvodi tzv. zlatno pravilo i institucionalizira na europskom planu (izuzev Velike Britanije i Češke) jače mjere štednje u svrhu suzbijanja krize, već je dulje vrijeme predmet francuske javnosti. Naime, predsjednik François Hollande još je tijekom kampanje najavljivao da ima namjeru nanovo pregovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o sadržaju pakta i uvesti u njega proklamirane mjere rasta.

No ta su očekivanja, tvrdi francuska ljevica, posve iznevjerena. Jean-Luc Mélenechon, vođa Lijevog fronta, koji rijetko propušta prilika za efektne javne istupe, smatra ugovor 'prestrogim' te da u novoj verziji ugovora nema najavljenih klauzula. 'Što se promijenilo? Ništa! Nijedan red, nijedna riječ, čak ni zarez, navodnik, ništa!', izjavio je gorljivi čelnik.

Na svojoj strani Lijevi Front je zasad okupio Komunističku stranku, antikapitaliste i navodno, stranku zelenih dok je list Humanité objavio anketu prema kojoj je čak 72 posto Francuza naklonjeno referendumu. No budući da su zeleni u vladajućoj koaliciji sa socijalistima, ta podrška, unatoč deklarativnom zalaganju, nije baš izvjesna.

Iako ni kratak vremenski rok, ni nesigurna podrška lijevih partnera ne idu na ruku zagovornicima referenduma, pravdaju se kako će im cilj biti barem pobliže upoznati Francuze sa sadržajem pakta, točnije s njegovim brojnim ograničavajućim točkama (primjerice, već će izglasavanje budžeta za 2013. biti podvrgnuto klauzulama pakta).

Eventualne političke bodove i popularnost koju bi mogli pokupiti u agitiranju za referendum nisu javno spominjali, no izjavili su kako je njihov cilj u iduće dvije godine tzv. 'društveno osvajanje'.

Francuska ekstremna desnica još se nije oglasila na temu fiskalnog pakta, ali i to bi se ubrzo moglo promijeniti.