borba protiv virusa

Nakon Francuske i Španjolska proglasila dvotjednu karantenu. Norveška zatvara zračne luke, u Rumunjskoj proglašeno izvanredno stanje

14.03.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Francuska će zatvoriti većinu trgovina, restorana i zabavnih sadržaja kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa, koji je u toj zemlji odnio 79 žrtava.

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je novinarima da se sigurno neće zatvarati trgovine hranom, ljekarne i benzinske postaje.

Phillippe je pozvao građane da odgode sva putovanja van zemlje dok bi trebali broj putovanja unutar Francuske svesti na minimum.

Broj zaraženih koronavirusom porastao je u subotu s 3661 na 4499, dok je zasad u toj zemlji preminulo 79 osoba, javljaju agencije. Gotovo identičan set mjera potvrdila je ubrzo nakon Francuske i Španjolska, a karantena bi trebala trajati 15 dana javlja Sky News.

Norveška je objavila u subotu da zbog epidemije Covid-19 zatvara svoje međunarodne luke i zračne luke i postrožuje kopnene granične kontrole od ponedjeljka.

Na konferenciji za novinare je norveška premijerka Erna Solberg objasnila je da se radi o mjerama zaštite od epidemije i da granica "neće biti hermetički zatvorena" kako bi se Norvežanima omogućio povratak u zemlju kao i uvoz lijekova i prehrambenih proizvoda iz inozemstva. U Norveškoj su već zatvorene sve obrazovne ustanove, kao i ugostiteljski, kulturni i sportski objekti. U subotu je u zemlji zabilježeno 907 slučajeva koronavirusa, a 2 osobe su umrle.

Rumunjska je proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa. Predsjednik Klaus Iohannis je rekao da će izvanredno stanje stupiti na snagu u ponedjeljak. Ta mjera omogućuje vladi da zatvori granice i odredi ograničenja kretanja. Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Rumunjskoj porastao je na 109 u subotu navečer, sedam više nego u subotu ujutro.