POTPISAN SPORAZUM

Francuska i Velika Britanija učvrstile vojnu i nuklearnu suradnju

02.11.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Velika Britanija i Francuska potpisale su u utorak dva sporazuma o čvršćoj vojnoj suradnji i suradnji na području nuklearne sigurnosti, izjavio je britanski premijer David Cameron tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a prenose svjetske novinske agencije

'Potpisali smo dva sporazuma, jedan o suradnji naših oružanih snaga koja će biti čvršća nego ikad', rekao je Cameron na konferenciji za novinare.'Drugi pokriva suradnju u području nuklarne sigurnosti', dodao je.

Ti sporazumi, u kojima se francuske i britanske snage obvezuju na zajedničko djelovanje u budućnosti, u Francuskoj se smatraju povijesnima, dok britanska vlada ističe njihovu 'praktičnu vrijednost' u vrijeme 'stezanja remena'.

Svrha nuklearnog sporazuma je uspostaviti jedan centar u Britaniji za razvoj pokusne tehnologije, a drugi u Francuskoj koji bi provodio simulirane pokuse. Što se tiče vojne suradnje, Britanija i Francuska trebale bi uspostaviti zajedničke ekspedicijske snage u kojima bi bilo oko 5.000 vojnika s obje strane.

Dvije zemlje zajednički će koristiti nosače zrakoplova u svrhu obuke kao i za moguće zajedničke operacije. Obje će zemlje zadržati pravo veta na djelovanje zajedničkih vojnih snaga.