priključit će se i španjolska

Francuska i Njemačka u srijedu kreću s prvim ugovorom o zajedničkom razvoju borbenog zrakoplova

06.02.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Francuska i Njemačka će u srijedu najaviti 65 milijuna eura vrijedan ugovor koji je prvi korak zajedničkog programa za razvoj borbenog zrakoplova iduće generacije, otkrili su izvor iz francuske vojske i dva druga izvora upoznata s tim pitanjem

Dassault Aviation i Airbus, tvrtke koje će izraditi zrakoplov kao očekivanu zamjenu za Dassaultov Rafale i njemački Eurofighter do 2024., počet će raditi na konceptu i ustroju projekta, otkrio je izvor.

Očekuje se da će francuska i njemačka vlada potpisati dodatne ugovore s tim tvrtkama za razvoj naprednih tehnologija i radu na idejnom rješenju zrakoplova na ljeto.

Francuski čelnik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel svoj su plan o budućem sustavu zračnih borbi (FCAS) najavili u srpnju 2017. Sustav će uključivati borbene zrakoplove i niz pratećih oružja poput dronova.

Nakon gotovo dva desetljeća pripremnog rada tvrtki, sporazumi i ugovori u srijedu otvorit će put za konačno pokretanje programa.

Ugovori potpisani u srijedu trajati će dvije godine i jednako će ga financirati Berlin i Pariz, otkrili su izvori. Airbus i Dassault čekaju da se potpišu inicijalni ugovori kako bi mogli početi s radom.

Očekuje se kako će na razvoju motora za avion raditi francuska kompanija Safran i njemački MTU Aero Engines, a sudjelovat će i francuska elektronička tvrtka Thales i europski proizvođač raketa MBDA.

Njemačka je prošli tjedan uklonila ključnu prepreku projektu kad je popustila francuskim zahtjevima i isključila američke Lockheed Martinove avione F-35 iz nekoliko milijardi eura vrijedne nabave kojom je htjela zamijeniti ostarjele zrakoplove Tornado koji mogu prevoziti američke nuklearne glave.

Pariz je upozorio Berlin kako bi kupovina F-35 mogla ugroziti planove o razvoju francusko-njemačkog zrakoplova do 2040. jer bi predstavljala konkurenciju projektu. Ovog ljeta projektu bi se trebala pridružiti i Španjolska, otkrili su izvori za Reuters u prosincu, a izvor iz francuske vojske naglašava kako su Njemačka i Francuska spremne prihvatiti još europskih partnera.