PREMIJER PRED SUDOM

Francuska: Drugi proces protiv de Villepina

29.01.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Sud u Parizu odlučio je u petak žaliti se na presudu kojom je bivši premijer Dominique de Villepin dan ranije oslobođen svih optužbi u aferi Clearstream, što se smatra njegovom pobjedom u dvoboju s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

Sud je odlučio djelovati, 'jer preostaje još dio istine koju treba razotkriti. U toj aferi još nije sve kazano', rekao je pariški tužitelj Jean-Claude Marin za radio Europe 1.

Dominique de Villepin u četvrtak je oslobođen svih optužbi da je sudjelovao u aferi Clearstream, a ta se sastojala u lažiranju dokumenata kako bi se Nicolasa Sarkozyja optužilo za korupciju i tako potkopalo njegovu kandidaturu za predsjednika Republike.

De Villepin nije odgovoran za lažiranje optužbi, presudio je u četvrtak sud te izrekao trogodišnje zatvorske kazne dvjema visokopozicioniranim osobama u toj aferi.

De Villepin je poslije presude rekao da je sada rasterećen i najavio svoj povratak u politiku.

Sarkozy i de Villepin stranački su kolege u vladajućoj stranci desnog centra, a bili su ministri u vladi bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca i obojica gajili predsjedničke ambicije.

Sarkozy je te ambicije uspio ostvariti i smatra se da je afera Clearstream bila pokrenuta kako bi se spriječio njegov ulazak u Elizejsku palaču.