KRITIČNO IZMEĐU ANKARE I PARIZA

Francuska će kažnjavati nijekanje genocida nad Armencima

22.12.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Donji dom francuskog parlamenta, kao što je bilo očekivano, danas je donio zakon kojim se zabranjuje i kažnjava nijekanje turskog genocida nad Armencima. Ankara najavljuje sankcije Parizu

Prošao je tako, s velikom većinom glasova vladajućih te stranke novog centra osim socijalista i komunista, prijedlog vladajuće stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se kazni zatvorom do godinu dana te globom od 45.000 eura svako negiranje turskog genocida u Armeniji (1915-1916) koji Francuska priznaje kao genocid od 2001. Međutim, čeka se još procedura u senatu a to može potrajati mjesecima, svakako nakon predsjedničkih izbora na kojima će se, prema raspoloženju građana (dvije trećine njih), kazati stop vladavini Nicolasa Sarkozyja.

Zakon je izazvao žestoko prosvjede turskih vlasti, a premijer Recep Tayyip Erdogan najavljuje sankcije protiv Francuske koja se inače protivi ulasku Turske u EU-u.

Broj ubijenih Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata u Otomanskom Carstvu oscilira od pola milijuna (koliko priznaju turski izvori) do milijun i pol (koliko tvrdi armenska strana).

Ankara, koja ne priznaje da je počinjen genocid, smatra ovaj zakon provokacijom, ‘nasrtajem na tursku povijest’, ‘potezom nepopravljive štete’ i sprema set diplomatskih i financijskih sankcija protiv Pariza.
Erdogan je hitno pozvao veleposlanika u Parizu natrag u Ankaru 'na konzultacije'. Ankara, kako se upravo saznaje, zamrzava sve tekuće financijske poslove s Francuskom.