OSUMNJIČENIK ZA ZLOČINE

Francuska bi mogla osloboditi uhićenog 'Škorpiona'

04.02.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dobio je obavijest od svojih kolega iz Francuske da bi Milorad Momić, bivši pripadnik zloglasne jedinice 'Škorpioni' koji se od 31. siječnja 2011. godine nalazi u pritvoru u Francuskoj, mogao biti pušten za šest dana

'Ukoliko Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje ili ga ne odobri zemljama u regiji (Srbija i Bosna i Hercegovina), na čijem su području 'Škorpioni' zločinački djelovali, Momića će francuske vlasti osloboditi za šest dana', izvijestio je HHO.

Bivši pripadnik srpskih paravojnih snaga sudjelovao je u masakru u Srebrenici u srpnju 1995. godine, a u francuske Alpe se sklonio prije nekoliko godina pod lažnim imenom. Srbijanske vlasti su izdale europsku tjeralicu za 47-godišnjim Miloradom Momićem zbog zločina protiv čovječnosti. Momić je, naime, krajem siječnja uhićen blizu Grenoblea dok je išao na svoje radno mjesto, u tvrtku specijaliziranu za izradu fasada.

Momić, koji je hrvatsko državljanstvo zamijenio francuskim, krio se u Francuskoj pod pseudonimom Guy Monier. Hoće li Hrvatska zatražiti Momićevo izručenje, danas nismo mogli doznati u Ministarstvu pravosuđa RH.