UHIĆEN NAJTRAŽENIJI SVEĆENIK

Fra Šimu odao signal mobitela, s njim je bila i djevojka

Bionic
Reading

Fra Šime Nimac pronađen je u Zagrebu i uhićen, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova. Fra Nimca optužuju da je neovlašteno prodao crkveno zemljište te je s gotovo 10 milijuna kuna pobjegao s djevojkom, a on tvrdi da priča nema veze s onim za što ga terete

Prema prvim izvještajima medija, fra Nimac je uhićen u srijedu poslijepodne, nakon čega je odmah odvezen u Split. No prema informacijama 24 sata, policija će ga u Split vjerojatno prevesti u četvrtak, nakon što mu pretraže stan jer on mora biti nazočan pretrazi.

Po dolasku u Split, tamošnja policija u suradnji s USKOK-om nastavit će kriminalističko istraživanje nad njim, javlja Večernji list. Mediji pišu da Nimac uhićen u stanu u Zagrebu, gdje je navodno bio zajedno s djevojkom.

'Policija je postupala po kaznenoj prijavi Crkve, a tek ćemo kriminalističkom obradom utvrditi o kakvim se točno kaznenim djelima s njegove strane radi', rekla je Jelena Bikić iz MUP-a za Jutarnji list.

Na pitanje je li sa Šimom Nimcem u trenutku uhićenja bila i ženska osoba u policiju nisu željeli službeno potvrditi, ali Jutarnji list neslužbeno doznaje kako je to istina.

U konfliktu sa redovnicima i skromnom obitelji?

Policija je navodno detektirala fra Šimu prema signalu mobitela. Prema nepotvrđenim informacijama, tereti ga se za kvalificiranu zloporabu položaja i ovlasti s velikom štetom. Slučaj je u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva Makarska, a nakon što tužitelji ispitaju fra Nimca znat će se i hoće li tražiti istražni zatvor za njega.

Do večeras najtraženiji svećenik u Hrvatskoj već duže vrijeme je u konfliktnim odnosima sa redovničkom zajednicom, doznaje Večernji list iz crkvenih krugova.

Splitska Crkva angažirala je poveći odvjetnički tim, koji je u prvome redu radi na povratu novca na račun župe u Baškoj Vodi te raskidu spornog ugovora o kuporodaji zemljišta, koje je fra Šime prodao bez znanja vodstva svoje provincije i nadbiskupije.

Fra Nimac ili Fra Prč, kako ga zovu župljani Lišana, navodno nije u idiličnim odnosima ni s članovima vlastite obitelji, koja živi skromno i koja mu je zamjerala vožnju luksuznim automobilom.

'Još uvijek ne znamo njegove motive za sve ovo. Da li je u pitanju osveta zbog povlačenja sa župe ili nešto drugo... ', rečeno je Večernjem listu u splitskoj Crkvi.

Fra Nimac navodno je prodao crkveno zemljište mimo znanja Crkve, a ta je informacija potvrđena i iz crkvenih redova. Podsjetimo, Nadbiskupija splitsko-makarska tvrdi da je Nimac neovlašteno podignuo s računa Župe Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje zemljište veličine 40.000 četvornih metara u Baškom Polju.

Provincijalat Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije priopćili su da je župa Bast, zastupana po bivšem župniku fra Šimi Nimcu, u travnju sa Sunčanim bastom d.o.o. sklopila ugovor o prodaji nekretnine za milijun i 310 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Uplaćeni novac Nimac je skidao s računa u više navrata: dva puta u svibnju i jednom u srpnju, podignuvši ukupno 9,817.656,92 kuna.

Fra Nimac tvrdi da je njegov slučaj kompleksan i da zahtjeva širu elaboraciju.