'PLAYBOY POP'

Fra Šime Nimac postao svjetska medijska zvijezda

25.10.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Fra Šime Nimac, franjevački svećenik iz Baške Vode kojega se optužuje da je neovlašteno prodao crkveno zemljište i pobjegao s više od milijun eura te ljubavnicom, postao je svjetska medijska vijest o kojoj se izvještava od Austrije do Velike Britanije

Teško se sjetiti kada se posljednji puta u tolikim svjetskim medijima mogla pročitati vijest o nekom Hrvatu! Čovjek koji je uveo Hrvatsku u svjetske medije je fra Šime Nimac, kojega nazivaju 'Playboy-pop', a o njemu su vijest objavili – da nabrojimo samo neke – austrijski Die Presse, njemački Der Spiegel, Die Welt, Stern, britanski Daily Telegraph, agencija France Presse, ali i južnoafričke novine Sowetan, pakistanski Lahore Times, filipinski Manila Times te Saudi Gazette, jedan od najčitanijih dnevnika u Saudijskoj Arabiji.

Ukratko, vijest o eskapadama fra Šime Nimca, kojega su strani mediji prozvali 'Playboy-pop', obišla je cijeli svijet. Naravno, većina izvaneuropskih medija prenosi izvještaj France Pressa, u kojem se daje kronologija slučaja, od prodaje zemljišta u travnju pa do kratkotrajnog nestanka Nimčeva prije nekoliko dana, s naglaskom da je sa sobom uzeo i 1,3 milijuna eura. 'Nimca se opisuje kao zgodnog muškarca koji je volio luksuz i skupu odjeću', piše France Presse, a prenose deseci svjetskih medija, 'a uhićen je u kući u Zagrebu u društvu vjenčane žene, koja je bankarica u banci iz koje je svećenik podigao taj novac'.

Ističe se i da se Crkva ispričala zbog ponašanja fra Šime Nimca, kojega je optužila javno za 'neutaživu pohlepu', a izvještaj završava napomenom da 'Katolička crkva igra važnu ulogu u hrvatskom društvu i da su skoro 90 posto od 4,2 milijuna stanovnika te zemlje rimokatolici'.

Austrijski Die Press pak ne navodi puno ime 'Playboy Priestera', kako ga opisuju, ali donosi detaljan izvještaj o avanturama fra Šime Nimca, u kojem se posebice spominje njegova 'ljubav prema dizajnerskoj modi'. Svi ističu i da je u međuvremenu Nimac uhićen u Zagrebu, ali da se još ne zna što se dogodilo s više od milijun eura koje je navodno otuđio.

U svakom slučaju, jedna vijest iz Hrvatske je ponovno obišla svijet, što je prošli puta bio slučaj kada se hapsilo bivšeg premijera Ivu Sanadera zbog korupcije i pljačke države. Neki neupućeni čitatelji s drugih kontinenata po tome bi mogli zaključiti, recimo, da je Hrvatska zemlja lopova.