SUSRETI S DRŽAVNICIMA I EGZOTIČNA PUTOVANJA

Fotografije najglamuroznijeg razdoblja života Tita i Jovanke

29.06.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Slika govori više od tisuću riječi, stoga će zasigurno modne fotografije bračnog para Broz iz najglamuroznijeg razdoblja njihova života ispričati mnogo interesantnih priča posjetiteljima izložbe koja se 2. srpnja otvara u Beogradu. Među akterima foto-priče iz života Tita i Jovanke Broz, našli su se engleska kraljica Elizabeta, predsjednici Naser, Nehru, Haile Selassie, ali i glumica Sofija Loren koja je snimljena u vinskom podrumu za svog posjeta Vangi

Nakon gotovo deset godina istraživanja bogate fototeke Muzeja povijesti Jugoslavije koja sadrži čak 150.000 fotografija snimljenih od 1948. do 1980. godine, odabrane su one iz tzv. zlatnog doba, odnosno 50-ih i 60-ih godina dvadesetog stoljeća, koje čine portret nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza i njegove supruge Jovanke iz perspektive njihova protokolarnog odijevanja.

Na fotografijama su ovjekovječeni trenuci s mnogobrojnih putovanja predsjedničkog bračnog para te susreti s brojnim državnicima iz cijelog svijeta među kojima su predsjednici Egipta i Indije, Gamal Abdel Naser i Jawaharlal Nehru, posljednji car Etiopije Haile Selassie, sovjetski predsjednik Nikita Hruščov te mnogi drugi.

Na izložbi 'Zlatni album' bit će postavljene i fotografije Tita i Jovanke snimljene u palači za posjeta engleskoj kraljici Elizabeti, na večeri s liderima Pokreta nesvrstanih te fotografije Jovanke s gošćama na brojnim modnim revijama. Mnoge zanimljive fotografije snimljene su i na brodu Galeb tijekom egzotičnih putovanja te na najvećim svjetskim lovištima, od Sahare, preko latinoameričkih ravnica do Sibira.

Posjetitelji će moći vidjeti i fotografije Tita u društvu s poznatom glumicom Sofijom Loren snimljene u vinskom podrumu na Vangi, javlja Blic. Povjesničar Predrag Marković, istaknuo je da su se u prikazima Titova života rano pojavili luksuz i sjaj, posebno u izvještajima s egzotičnih putovanja.

'Tito je bio simbolički 'otac naroda' ili, bolje rečeno, 'dobri kralj', kao u narodnim bajkama i legendama. Za kralja je normalno da živi u dvoru, da ima sjajne uniforme, da ide u kraljevski lov', napisao je Marković u komentaru povodom izložbe.