RAPSKI UCJENJIVAČI

Fotografijama WC-a pokušali doći do novaca

23.12.2008 u 15:10

Bionic
Reading

Brat i sestra s Raba Edin (39) i Edina Kapetanović (35) sprovedeni su danas u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci zbog sumnje da su pokušali s 120.000 eura ucijeniti jednog ugostitelja te im je određeno jednomjesečno zadržavanje u pritvoru

Kapetanovići su ispitani te je na temelju istražnog zahtjeva otvorena istraga, a zadržavanje u pritvoru određeno im je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, izvijestio je glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen. Istražni zahtjev odnosi se na još jednu osobu, ali ona nije privedena, rekao je Sršen.

Policijski službenici primorsko-goranske Policijske uprave počeli su kriminalističku obradu toga slučaja prije dva mjeseca. Utvrđeno je da su brat i sestra zajedno s još dvjema osobama zaprijetili 48-godišnjaku kako će na internetskim stranicama objaviti sadržaje koji štete njegovu ugledu i poslovanju, ako im ne isplati 120.000 eura, izvijestila je policija.

Edina Kapetanović prije je radila u upoznatoj riječkoj pizzeriji u Rijeci te je u to vrijeme došla u posjed sadržaja koji se odnosi na sanitarne uvjete u njegovu ugostiteljskom objektu, stoji u policijskom priopćenju. U dogovoru s dvoje Rabljana trećeosumnjičeni 30-godišnjak iz Splita izradio je internetsku stranicu na koju je postavio navedeni sadržaj.

Tada su nazvali ugostitelja, dali mu internet adresu te rekli da je pogleda. Kada je to učinio, ugostitelj se šokirao, no ucjenjivači su mu rekli da će stranica za nekoliko minuta biti uklonjena, što se i dogodilo.

Zatim su mu objasnili da se ne mora ništa brinuti i da će to ostati njihova tajna, ali im za to mora platiti 120.000 eura.
Rabljani su angažirali osobu koja je u više navrata kontaktirala s ucjenjivanim vlasnikom tražeći isplatu novca ili će javno objaviti sadržaje te internetske stranice. Oštećenik je trebao 120.000 eura uplatiti preko nerezidentnog bankovnog računa u jednoj egzotičnoj zemlji.

Policija ističe da nije bilo izravnih kontakata između osumnjičenika i počinitelja te da je riječ o svojevrsnu obliku računalnog kriminala prvi put u takvu obliku zabilježenu u Primorsko-goranskoj županiji.