cetinska krajina

Fotografija automobila u Sinju izazvala salve smijeha na internetu, no postavlja se pitanje, gdje će to meso završiti?

03.12.2022 u 18:38

Bionic
Reading

Upravo kraj studenog i početak prosinca na našim prostorima obavlja se svinjokolja, tradicija pripreme zaliha mesa na obiteljskim gospodarstvima sačuvana i u današnje vrijeme, a jedan stanovnik Cetinske krajine na zanimljiv, ali prilično nehigijenski način, odlučio je prevoziti sirovo meso

Kako navodi i opisuje Agroklub, svinjokolja započinje rano, u osvit zore, rakijicom i kavom. U pomoć priskoče rodbina, susjedi. Muški su zaposleni oko samoga klanja, šurenja, rezanja slanine za čvarke, mljevenja mesa za kobasice, kulen. Istovremeno, ako je po starinski, žene peru i šlajmuju crijeva, pomažu oko drugih poslova, za doručak prave džigerice s bijelim lukom, ali tek nakon što je meso testirano na trihinelu.

Nakon doručka, vraća se poslovima oko obrade mesa, topljenja čvaraka, kuhanja obarina, punjenja kulena i kobasica, salamurenja šunki, slanine. Domaćica pravi krofne ili salenjake, a za večeru se priprema dinstana kobasica.

Jedan neimenovani stanovnik Cetinske krajine fotografiran je u prometu kako prevozi meso i to u otvorenoj prikolici bez bilo kakve zaštite. Očekivano, fotografija je na stranici Prometne zgode i nezgode izazvala salve smijeha korisnika, no postavlja se pitanje, gdje li će to meso završiti?