izbori za novog lidera opozicije

[VIDEO/FOTO] Peđa Grbin je novi predsjednik SDP-a: Moramo se mijenjati, SDP će biti otvorena stranka koja neće isključivati, već uključivati

03.10.2020 u 19:01

Bionic
Reading

U subotu se održao drugi krug izbora u SDP-u na kojima je 7993 članova biralo između Peđe Grbina i Željka Kolara četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju napustio čelo stranke. Na izborima je pobijedio Peđa Grbin

Peđa Grbin osvojio je 5127 glasova, ili 65 posto, dok je Željko Kolar osvojio 2760, ili 35 posto glasova. Ukupno je glasanju pristupilo 7993 članova stranke, važećih glasova je bilo 7887, dok je izlaznost bila 68,7 posto.

Bivši predsjednik stranke Davor Bernardić se nakon službenog proglašenja novog predsjednika zahvalio svim članovima i članicama i čestitao novom predsjedniku stranke Peđi Grbinu, naglasivši da je to velika čast, ali i odgovornost.

'U nemogućim uvjetima smo napravili velike rezultate Okupili koaliciju lijevih stranaka rezultat tog teškog i mukotrpnog rada bio je sjajan rezultat na europskim izborima, pobjeda na predsjedničkim i ušli smo kao favorit u parlamentarne izbore. Apsurd je situacije da je nikad korumpiranija vlada uspjela osvojiti drugi mandat. No u životu je tako. Ponosan sam da smo u zadnje četiri godine uspjeli zadržati dostojanstvo', rekao je Bernardić.

'Život ide dalje i mi se ne prestajemo boriti, no zadatak vođenja je sad na drugim ljudima, želim im puno uspjeha i sreće', rekao je Bernardić.

'U SDP-u ima snage energije i volje a vjerujem da će uz sve to u novom predsjedniku biti i mudrosti da okupi svu ljevicu da se borimo za bolju Hrvatsku', rekao je Željko Kolar koji je naglasio da je SDP potreban Hrvatskoj.

U pobjedničkom govoru Peđa Grbin zahvalio je svim članovima, suradnicima, protukandidatima, ali i svojim prethodnicima Ivici Račanu, Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću, od kojih je, kako je rekao, naučio da biti predsjednik SDP-a ne znači samo biti na čelu jedne političke stranke. Biti predsjednik SDP-a znači ogromnu čast i odgovornost i biti na čelu građanske i lijeve Hrvatske i onih progresivnih opcija koji su našu zemlju uvijek gonile naprijed. SDP je uvijek bio i bit će takva stranka, poručio je Grbin.

“Da bismo to mogli ostvariti, moramo se mijenjati, a to promjena počinje već večeras jer već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao i tko je koga podržavao. Od večeras mi smo jedan SDP, koji radi za bolju budućnost Hrvatske, kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji radi za sve, ali isto tako i SDP u kojem rade svi. Stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema onima koji su u međuvremenu otišli, stranka iz koje ne isključujemo, stranke u kojoj jedino uključujemo”, istaknuo je novi, četvrti predsjednik SDP-a.

“SDP koji pobjeđuje, to je stranka kojoj želim biti na čelu i pozivam sve da mi pomognu stvoriti takvu stranku jer to ne činimo samo zbog sebe nego to činimo zbog boljitka našeg društva i Hrvatske. Želim da SDP u Hrvatskoj vodi jasnu politiku koja će se brinuti samo o jednom, a to su stvarni problemi naših sugrađana i načini na koje ćemo ih rješavati. Ne želim politiku konflikta i sukoba, u kojoj se prepucavamo i svađamo, želim politiku u kojoj stvaramo”, naglasio je. 

Dodao je da želi politiku u kojoj ćemo već od sutra početi govoriti o ključnim stvarima za našu domovinu, poput Nacionalne razvojne strategije, donošenja novog Ovršnog zakona, kao što je rasprava o ekonomskoj politici koju će Hrvatska voditi za vrijeme covid-krize. 

Sve ono dobro što dođe iz bilo koje političke opcije, mi ćemo podržati. Ono što je loše, kritizirat ćemo i nuditi rješenja jer ova stranka ne može biti samo stranka kritizerstva i pozerstva. SDP mora biti stranka ozbiljnog i konkretnog vođenja politike, kazao je Grbin.

Ovo je ogromna čast i odgovornost, hvala vam i idemo raditi, poručio je Grbin na kraju.  

  • +2
Izbori u SDP-u, Peđa Grbin, Davor Bernardić, Željko Kolar Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

U odgovoru na novinarsko pitanje boji li se da će njega pokušati rušiti kao što se pokušavalo rušiti Bernardića, Grbin je odgovorio: "Nikoga nisam rušio, ali reagirao sam ako sam mislio da netko loše radi". Dodao je i kako će tražiti da se promijeni statut stranke kako bi svi članovi i članice imali pravo glasa. Na ovim su izborima to pravo imali samo oni koji su podmirili članarinu.

Odgovorio je i na pitanje o lokalnim izborima, koji se održavaju u svibnju sljedeće godine.

"SDP će imati svog kandidata u Zagrebu i to neće biti samo kandidat SDP-a nego svih progresivnih, građanskih i lijevih stranaka koje žele promjenu u Gradu Zagrebu", rekao je Grbin i dodao kako ne zna točno tko će biti kandidat jer da se o tome tek treba razgovarati, a da mu ne pada na pamet namtati kandidata.

Postavilo se i pitanje smatra li da je izbor Željka Sabe, bivšeg vukovarskog gradonačelnika koji je osuđen i odslužio je zatvorsku kaznu zbog pokušaja "kupovine" gradske vijećnice, u predsjedništvo stranke teret stranci.

"Izbor Željka Sabe u predsjedništvo SDP-a je teret za stranku", rekao je Grbin kratko.

A rezultati su izgledali ovako: Peđa Grbin je pobijedio je u Istri, a u rodnoj Puli dobio je 78 glasova, a Kolar njih 17, a neslužbeni podaci govore da uvjerljivo pobjeđuje i u Rijeci i Primorju. U Varaždinskoj županiji Grbin je dobio 271 glas, a Kolar 141, u Sisku je Grbin osvojio 102 glasa, a Kolar svega 5, u Rijeci Grbin je dobio 124 glasa, Kolar njih 29, a samo je jedan listić bio nevažeći, u Pločama je omjer 144 naprema 41 glas za Grbina.

U Osijeku je Grbin dobio 102 glasa, a Kolar 22. U Čakovcu i Zadru taj je omjer oko 70:30 posto za Grbina. U Zagrebu također uvjerljivo pobjeđuje, a jedine mjesne organizacije u kojima je Kolar u prednosti su Sesvete, Gornja Dubrava i Trešnjevka sjever, ali je i tu mala razlika. U Zagrebačkoj županiji Grbin je dobio 76,65 posto glasova, a Kolar 23,35 posto. Navodno Grbin pobjeđuje u cijeloj Dalmaciji.

Konačni rezultati za Split govore da je tamo ipak bolje prošao Željko Kolar koji je dobio 237 glasova, a Grbin njih 205, ali je na Braču bolje prošao Grbin s osvojenih 73 glasova, a Kolar ih je dobio tek 14. U Osijeku je Grbin dobio 106 glasova, a Kolar svega 22.

Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Kolar je bolje prošao u Vukovaru, organizaciji koja mu je od početka jedna od najčvršćih baza, u kojoj je došlo do najvećeg povećanja broja članova s pravom glasa, te u kojoj su se zbog nepravilnosti u prvome krugu izbori na nekoliko mjesta morali ponoviti. Kolar je tamo dobio 202 glasa, a Grbin 102. Predsjednik vukovarskog SDP-a Željko Sabo jedan je od prvih SDP-ovaca koji je podržao Kolara, a na izborima prije tjedan dana ušao je u Predsjedništvo stranke. Budući da je Sabo osuđen i da je odslužio zatvorsku kaznu za političku korupciju, u Grbinovom timu se već sada razmatra može li biti član Predsjedništva, tim prije što protiv sebe ima još kaznenih postupaka.

Prema podacima iz Gospića, Grbin je u uvjerljivoj prednosti s osvojenih 77 posto glasova.

Na društvenim mrežama javlja se sve više SDP-ovaca s objavama da je Peđa Grbin novi predsjednik SDP-a, i stiže mu sve više javnih čestitaka.

  • +6
Željko Kolar glasao na unutarstranačkim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL