upozorenje

[FOTO/VIDEO] Vatrogasci su imali pune ruke posla: U požaru stana umro muškarac, gorjelo na Braču, kod Imotskog, a u Šibeniku izgorjela jahta

04.03.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice jučer je zaprimilo više informacija o požarima otvorenog prostora i objekata u nekoliko županija. U požaru objekta u Đurđenovcu smrtno je stradala jedna osoba

Vatrogasci JVP Pazin su kod naselja Škropeti, Levaki ugasili požar koji je zahvatio 5,4 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Pazin. Požar je ugašen u 17:00 sati. Požar otvorenog prostora na području Strmice iznad Komalića u Šibensko-kninskoj županiji koji je dojavljen dana 26. veljače i dalje je aktivan na teško pristupačnom dijelu, gdje se jedan krak požara proširio prema vrhu brda. Požar prate vatrogasci iz JVP Knin. Požar niskog raslinja na lokaciji Moseć, Bunardžije – Umljanovići kod Ružića, koji je izbio 1. ožujka, ugašen je 3.ožujka, a opožareno je oko 150 ha trave i niskog raslinja.

Oko 11:00 sati izbio je požar na otvorenom prostoru na teško pristupačnom području otoka Brača, predio Podhumi - Blaca. Požarom je bila zahvaćeno nisko raslinje i makija na površini 16 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 28 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Selca, Bol i Pučišća. Zatražena je pomoć iz zraka, ali su zrakoplovi stornirani prije polijetanja radi velike količine dima i slabe vidljivosti na požarištu. Požar je lokaliziran u 14:35 sati, a ugašen u 18:15 sati.

Gorjelo je i kod Imotskog, na području Gornji Vinjani. Opožareno je 5 ha trave i niskog raslinja. Požar su ugasili vatrogasci JVP Imotski.

  • +5
Požar jahte u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na području Kune Konavoske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji opožareno je nisko raslinje i makija na površini 8 ha. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Konavle i DVIP Dubrovnik. Požar je lokaliziran u 17:55 sati, a tijekom noći dežurstvo JVP Konavle. Gorjelo je i u unutrašnjosti. Vatrogasci DVD-a Pregrada intervenirali su na požaru otvorenog prostora na području Bušina. Izgorjelo je 6 ha trave i niskog raslinja. U požaru na području Konjščine izgorjela je trava i nisko raslinje na površini od 40 ha te jedan električni stup. Intervenirali su vatrogasci DVD-a Konjščina. DVD Voćin je intervenirao na požaru otvorenog prostora na području Ćeralije u Virovitičko- podravskoj županiji. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 10 ha.

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Požari objekata

JVP Našice je 3. ožujka u 05:56 sati zaprimila dojavu o požaru stana u Đurđenovcu. Požar se proširio unutar stambenog objekta površine 15x8 m 2 na krovište i na još jedan stan preko krovišta objekta. Dva su stana potpuno uništena i u jednom je pronađena jedna smrtno stradala muška osoba, a treći je stan djelomično oštećen. Na intervenciji gašenja požara i sanaciji sudjelovali su JVP Našice i DVD Šaptinovci sa ukupno 18 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran oko 08:55 sati, a vatrogasna intervencija završila u 12:35 sati.

  • +4
Đurđenovac: U požaru kuće smrtno stradala jedna osoba Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

JVP Rijeka je zaprimila dojavu o požaru u stanu na adresi Rijeka, u Medovićevoj ulici. Požarom je zahvaćena hrana u posudi te je nastala veća količina dima. Jedna je osoba ozlijeđena udisanjem dima i predana je ekipi HMP. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Rijeka.

Požar jahte kod Šibenika 

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Dana 3. ožujka u 16:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru jahte na području Bilice, Stubalj. Požarom je zahvaćena brodica vezana u marini te je odvezana i gurnuta van marine kako ne bi ugrozila ostala plovila. Posada je napustila brod i nitko nije ozlijeđen. Brodica je potonula na 12 m dubine te je radi mogućeg onečišćena angažiran i ECO brod VZ Šibensko- kninske županije. Na intervenciji gašenja požara i sanacije sudjelovalo je ukupno 10 vatrogasca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Šibenik i DVD Bilice te ECO brod VZ Šibensko-kninske županije sa dva djelatnika. Intervencija završila u 19:29 sati, a djelatnici Lučke kapetanije tijekom jutra će pregledati mjesto potonuća i poduzeti daljnje radnje.

Vatrogasci i dalje angažirani na potresom pogođenom području

Vatrogasci su još uvijek angažirani na uklanjanju posljedica potresa koji je pogodio Sisačko- moslavačku županiju. Dana 3. ožujka 2021. godine, ukupno je angažirano 27 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila. Evidentirane su 24 vatrogasne intervencije. Prema obrađenim podacima od dana 28. 12. 2020. do dana 3. 3. 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 11951 vatrogasac sa 3347 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12788 intervencija.