zabrinjavajuće brojke

[FOTO/VIDEO] Saborski odbor: Ove godine 43 posto više kaznenih djela obiteljskog nasilja

25.11.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova upozorio je u srijedu na ovogodišnji porast kaznenih djela obiteljskog nasilja u Hrvatskoj od 43 posto te predložio niz mjera za sprječavanje nasilja i pomoć žrtvama, uz ostalo i ustupanje državnih stanova za njihov smještaj.

Odbor traži ubrzanje sudskih postupaka, strože kazne za nasilnike i osiguranje smještaja za žrtve nasilja u obitelji, poručile su tri članice Odbora – nezavisna Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta), Rada Borić (Nova ljevica) i SDP-ova Sabina Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga.

Istaknule su nadstranački konsenzus kojim su u Odboru definirale prijedloge kojima žele pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u doba panedmije koronavirusa.

  • +9
Konferencija za medije Odbora za ravnopravnost spolova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pozivamo Vladu da osigura stambene kapacitete iz nekretnina u državnom vlasništvu za privremeno, hitno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja koje su zbog pandemije dodatno izložene nasilju, istaknula je predsjednica odbora Marija Selak Raspudić.

Iznijela je i najnoviju statistiku MUP-a po kojoj je u prvih devet mjeseci 2020. porastao broj kaznenih djela „nasilja u obitelji“ za 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Primjetan je trend manjih prekršajnih prijava nasilja, no povećan je broj kaznenih slučajeva“, dodala je.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Rada Borić upozorila je na problem u zbrinjavanju žrtava nasilja, jer šest županija još nema skloništa, a u državnom proračunu za sljedeću godinu sredstva za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smanjena su za milijun kuna.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Sabina Glasovac iznijela je statistiku dijela europskih zemalja, po kojoj je 40 posto više žena izloženo nasilju zbog pandemijskih uvjeta života.

„Statistika u Francuskoj pokazuje porast nasilja u obitelji u doba snažnog lockdowna od 30 posto. U Hrvatskoj nemamo konkretne podatke, ali su žene među najtežim kolateralnim i prešućenim žrtvama pandemije“, ustvrdila je.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Posebno je upozorila da je u državnom proračunu za iduću godinu svega 350.000 kuna predviđeno za stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, istaknuvši da to "naprosto bode oči".

„Ženama trebaju smještajni kapaciteti, posebno sada u doba panedmije, jer se nemaju kamo skloniti od nasilnika", istaknula je Glasovac izrazivši nadu da će Vlada uvažiti zajednički zaključak Odbora i staviti na raspolaganje državne stanove u kojima bi se privremeno zbrinulo žrtve obiteljskog nasilja u situaciji panedmije.