elektroničko ratovanje

[FOTO/VIDEO] Rusi dopremili u Kazahstan sustav kojim bi brzo mogli ugušiti pobunu, već se dokazao u Ukrajini, Siriji i Gorskom Karabahu

11.01.2022 u 06:13

Bionic
Reading

Pored padobranaca, koje je Moskva poslala u Kazahstan kako bi ugušili pobunu nakon porasta cijene goriva, Rusi su u bivšu sovjetsku republiku blisku Kremlju instalirali sustav za elektroničko ratovanje i ometanje veza, a koji je kao stvoren za aktualnu situaciju u toj srednjoazijskoj republici. Riječ je o sustavu RB-341V, dizajniranom za nadgledanje i napade na GSM komunikaciju, glavni izvor informacija među pobunjenim prosvjednicima. Donosimo detalje modernog kompleksa koji se već dokazao na ratištima Ukrajine, Sirije i Gorskog Karabaha

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev pozvao je snage iz savezničke Rusije u sklopu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), predvođene Moskvom, da svojom nazočnošću odvrate prosvjednike protiv vladavine Nursultana Nazarbajeva, kazahstanskog čelnika iz sovjetskih vremena koji upravlja tom mineralima bogatom državom iz sjene. Rusi su se, očekivano, spremno odazvali pozivu susjeda i poslali u Kazahstan kombinaciju desantnih zračnih snaga i postrojbi za specijalne operacije. Time je, smatraju analitičari, Kazahstan uvučen u 'novu-staru' geopolitičku igru Kremlja koja scenarijem uvelike podsjeća na rusko uplitanje u Ukrajinu i Bjelorusiju, jer Moskva u pravilu takve intervencije pred međunarodnom javnošću pravda zaštitom ruske manjine.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je proteklog vikenda različite snimke na kojima se vide vojna tehnika i ljudstvo kako se ukrcavaju u teretne zrakoplove tipa Il-76 i An-124 te potom iz ruskih baza polijeću prema susjednom Kazahstanu. Pored oklopnih desantnih vozila četvrte generacije (BMD), višenamjenskih oklopnih transportera na gusjenicama (BTR-D) i lakih oklopnih vozila na kotačima tipa BTR-82A, na objavljenim snimkama ističe se sustav RB-341-V, poznatiji kao Leer-3, a koji je namijenjen ponajprije za ometanje komunikacije putem mobitela, što se čini najpogodnijim i najkorisnijim za režim koji želi razbiti prosvjede velikih razmjera.

Rusi dopremili Leer-3 u Kazahstan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kremlj tvrdi da se radi o mirovnoj misiji u kojoj će sudjelovati čak 5000 ruskih vojnika, a očekuje se da će snage iz ostale četiri članice CSTO-a (Armenija, Bjelorusija, Kirgistan i Tadžikistan) biti dio završnog 'mirovnog kontingenta' čiji je cilj 'zaštita važnih državnih i vojnih objekata u Kazahstanu i pomoć lokalnim dužnosnicima u provođenju zakona pri stabilizaciji situacije'. Vojni analitičari ukazuju na to da je oprema prikazana na snimkama specijalizirane televizije ruskog ministarstva obrane, TV Zvezde, više usmjerena na borbu nego misije 'mirotvorstva' kao odgovor na građanske nemire. Pritom se ponajviše ističe kompleks Leer-3, a sastoji se od kamiona KamAZ-5350 kao transportne platforme i zemaljskog kontrolnog središta za dva do tri posebno konfigurirana drona tipa Orlan-10, čiji je cilj ometanje GMS komunikacije.

Suzbijanje komunikacije među prosvjednicima

Budući da u Kazahstanu već nekoliko dana ne postoji internetska veza, kompleks Leer-3 čini se kao najpogodniji sustav za sprečavanje komunikacije među prosvjednicima, ali i za prikrivanje situacije suzbijanjem slanja fotografija i videosnimaka koje dokumentiraju prosvjednici u sukobima s vladinim sigurnosnim snagama.

Ruska vojna tehnika ukrcava se u teretne zrakoplove za Kazahstan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kompleks Leer-3 dizajnirala je i proizvela tvrtka Special Technology Center LLC iz Sankt Peterburga prije sedam godina. Sustav je prvi put široj javnosti predstavljen početkom listopada 2015. na izložbi Dan inovacija Južne vojne oblasti, jednog od pet vojnih okruga ruskih oružanih snaga s jurisdikcijom unutar kavkaskog područja. Nakon premijere u Rostovu na Donu sustav su preuzeli ostali ruski vojni okruzi, a 2016. godine pridodan mu je mobilni centar za daljinsko upravljanje na zemlji (MNPDU) s bespilotnim letjelicama Orlan-10 te može upravljati s tri takva drona 16 sati na udaljenosti od 140 kilometara.

Konkretno, Leer-3 služi za suzbijanje mobilne komunikacije putem mobitela, tableta i drugih komunikacijskih uređaja izviđanjem i otkrivanjem GSM mreže u opsezima GSM 900 i GSM 1800, koju potom digitalno mapira i zatim ometa šaljući lažni signal. Uz to, koristi se za promatranje situacije na bojnom polju i kretanje snaga iz zraka, njihovu procjenu te prenošenje koordinata topničkim posadama.

Dronovi tipa Orlan-10 djeluju u skupinama od dvije do tri letjelice, s tim da jedna leti nisko i izviđa s visine od maksimalno 1500 metara, druga leti više radi ometanja signala, a treća najviše kako bi slala podatke iz prva dva drona u zapovjedno središte. Riječ je o bespilotnoj letjelici težine 15 kilograma koja polijeće s katapultirajući lansiranog uređaja, a slijeće pomoću ugrađenog padobrana. Maksimalna visina leta drona je 5000 metara te djeluje pri temperaturama od minus 30 do plus 40 stupnjeva Celzijevih.

Bespilotne letjelice Orlan-10 Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Budući da je Orlan-10 opremljen videokamerom, idealan je za aktualnu situaciju u Kazahstanu jer može pratiti kretanje prosvjednika i pozicionirati ih na digitalnoj mapi radi kasnijeg lakšeg opkoljavanja u urbanim područjima, ali i navođenja topništva, što je daleko od mirotvornih misija, kako svoju intervenciju u Kazahstanu opisuju Rusi.

Leer-3 je, inače, dosad raspoređen u Siriji, u kojoj je ruskim ekspedicijskim snagama služio za lociranje protuvladinih snaga, kao oružje za elektroničko ratovanje poslužio je i u Donbasu, dok u Armeniji navodno nadgleda poštivanje primirja s Azerbajdžanom. Rusi ga zasad još ne izvoze.

  • +18
Neredi u Kazahstanu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia