OBILAZAK GRADILIŠTA

[FOTO/VIDEO] Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom, ministar Butković: Unatoč koronakrizi izgradnja će završiti u roku

20.10.2020 u 19:20

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i insfrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Komarni nakon obilaska gradilišta Pelješkog mosta kako izgradnja napreduje uspješnom dinamikom, usprkos problemima prouzročenima pandemijom koronavirusa.

Trenutno se na gradilištu mosta nalazi više od 690 radnika, a u tvorničkim pogonima u Kini nastavljena je proizvodnja segmenata čelične konstrukcije. Napreduju i radovi na pristupnim cestama gdje izvođači trenutno rade na iskopima trase i tunela, piše Večernji list.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić osvrnuo se na utjecaj pandemije na gradnju mosta te rekao: 'Kriza je utjecala na izgradnju mosta, ali zajedno s izvođačima radova pokušavamo taj utjecaj krize svesti na što je manju moguću mjeru'.

'Kontinuirano vodimo brigu u ovom projektu da preveniramo sve moguće buduće utjecaje koronakrize na realizaciju projekta', dodao je i kao primjer naveo pravovremeno naručivanje robe potrebne za izvođenje radova i završetak projekta.

Ističe i kako su vrlo zadovoljno izgradnjom pristupnih cesta.

'Napreduje točno po planu, usudio bi se reći čak i malo brže. Sve ide onako kako smo zacrtali i ono što smo postavili kao izazov je taj rok koji je postavljen za rujan 2022. svesti prije turističke sezone, dakle negdje u 6. ili 7. mjesecu', navodi i zaključuje: 'Ako ne bude promjena, koristit ćemo se mostom krajem iduće godine'.

  • +5
Na gradilištu Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Radove na mostu i ministar Butković danas je obišao brodom.

'Radi se na okrupnjavanju čelične konstrukcije i na betoniranju središnjeg pogona. To ide jako dobro usprkos koronavirusu i određenim problemima koji su sada iza nas. Ovaj projekt ide svojem kraju', naveo je Butković. Očekuje da će se izgradnja mosta završiti u predviđenom roku.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja 2018. između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

U listopadu 2019., pak, potpisani su ugovori o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona s tvrtkama Strabag i Avax.

Dionicu Duboka - Sparagovići/Zaradeže gradi austrijski Strabag, a dionicu stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže - Prapratno i Prapratno - Doli gradi grčki Avax. Radi se o ukupno 30-ak kilometara pristupnih cesta.

Izgradnja dionice Sparagovići/Zaradeže stoji 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a Avaxova dionica 511,5 milijuna kuna, također bez PDV-a.

Grci od trenutka uvođenja u posao imaju 28 mjeseci za završetak svoje dionice, a Austrijanci 33 mjeseca. Radi se o zahtjevnim dionicima, s nekoliko mostova, vijadukata i tunela.