SPLITSKI WESTGATE

FOTO/VIDEO Pogledajte kako će izgledati najviši neboder u Hrvatskoj

20.03.2017 u 20:31

  • +4

Novi neboder u kompleksu Westgate

Izvor: tportal.hr / Autor: West Gate Group

Bionic
Reading

Tik uz nedavno otvoreno sjedište Splitske banke, u kompleksu nazvanom Westgate, počela je izgradnja drugog nebodera od 27 katova i točno stotinu metara, koji će nakon dovršetka službeno biti najviša građevina u Hrvatskoj, tri metra iznad jednog od tornjeva zagrebačke katedrale

Kako je za tportal potvrdio investitor Josip Komar, u ovom dijelu Westgatea uz 'tehnološki IT centar' nalazit će se hotel iz jednog od najvećih svjetskih hotelskih lanaca, no zbog tajnosti pregovora nije želio otkriti o kome se radi. U javnosti se dosad najčešće spominjao Marriot, no doznajemo da je vrlo realna i mogućnost da se ovdje otvori prvi splitski Hilton.

Ukupna investicija u kompleks na atraktivnoj lokaciji, na samom prilazu užem centru grada, procjenjuje se na 600 milijuna kuna, od čega se na neboder koji se trenutno gradi odnosi 370 milijuna. Radnici tvrtke Tehnika već su dovršili s prizemljem i krenuli na prvu etažu, a za svaku iduću bit će im potrebno sedam do deset dana. Konačan dovršetak radova planiran je za lipanj iduće godine.

Westgate toranj Autor: West Gate Group

Još prije sedam godina, u vrijeme gradonačelnika Željka Keruma, proveden je urbanističko-arhitektonski natječaj na kojemu je pobijedio zagrebački arhitekt Otto Barić, a potom su izdane i građevinske dozvole. U javnosti se dosta spekuliralo oko katnosti i visine većeg nebodera, pogotovo otkako je investitor podnio zahtjev za izmjenom GUP-a i povećanjem sa 17 na 25 ili 27 etaža, no Komar danas tvrdi da mu to nije ni potrebno.

'Temeljem mišljenja Ministarstva graditeljstva otprije nekoliko godina i u skladu s odredbama postojećeg GUP-a, možemo graditi stometarski toranj. GUP nije ograničio visinu objekta, već samo koeficijent izgrađenosti. Struka je već rekla svoje i to potpisala', kaže Komar.

Neboderi sa staklenom fasadom već su potpuno preobrazili ovaj dio Splita, ali i označili početak investiranja u dosad zapuštenu zonu na sjevernom dijelu poluotoka, na kojemu se već desetljećima planira i novi željeznički i autobusni kolodvor koji će biti povezan s centrom preko 'mini-metroa', odnosno postojeće ukopane željezničke pruge. 'Ovo je dokaz da se isplati investirati u Split i svojevrsna pozivnica drugim ulagačima', zadovoljan je Komar.

Nedavno otvoreni neboder Splitske banke ima površinu od oko 20 tisuća četvornih metara, dok će se njegov dvostruko veći susjed zaustaviti na oko 35 tisuća kvadrata. Zajednički dijele podzemnu garažu na šest etaža, s 450 parkirališnih mjesta.

Na vrhu buduće najviše građevine u državi, najavljeno, nalazit će se vidikovac koji će biti otvoren za javnost.