otvorio fuchs

[FOTO/VIDEO] Počelo natjecanje WorldSkills Croatia 2022.: Učenici iz 200 strukovnih škola će se boriti u više od 40 disciplina

10.05.2022 u 21:11

Bionic
Reading

Državno natjecanje koje je okupilo više od 350 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske, svečano je otvoreno u utorak navečer u Zagrebu uz umjetnički program i predstavnike vlasti

Cilj natjecanja pod nazivom WorldSkills Croatia 2022. je popularizacija strukovnog obrazovanja, koja je dio pokušaja korjenite promjene društvenog položaja te najmnogoljudnije grane srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.

Iduća dva dana učenici iz 200 strukovnih škola će se natjecati u više od 40 disciplina, od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i kuharstvo do suvremenih poput administracije IT sustava i pomorske nautike, te interdisciplinarnih disciplina poput robotike, priopćio je organizator.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs otvorio je natjecanje i kazao da Hrvatska želi nove modele i organizacije strukovnog obrazovanja, koje će učenici s voljom upisivani i pohađati, te koje će im pomoći da postanu dobri stručnjaci i omogućiti uspješnu karijeru.

On je kazao da u državnim službama bez puno buke provode radnje u tom smjeru, kao što su izmjene zakona, izrade programa i kurikula.

Ne želimo da to bude još jedna reforma u kojoj ćete vi biti sa strane, nego želimo da sudjelujete u stvaranju programa i profiliranju škola koja će imate prepoznatljivost na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kazao je Fuchs i prenio pozdrave premijera Andreja Plenkovića kao njegov izaslanik.

  • +13
Na Zagrebačkom Velesajmu otvoreno je strukovno natjecanje WorldSkills Croatia 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Ravnatelj Agencija za strukovno obrazovanje Mile Živčić obratio se učenicima i kazao da su oni budući stručnjaci i vlasnici vještina bez kojih bi svijet stao, te ih pozvao da nakon školovanja "nikada ne odustanu od Hrvatske".

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet zaželio je uspjeh sudionicima natjecanja i kazao da u Zagrebu postoji potražnja za nizom struka, među kojima najviše radnicima građevinske struke. Kazao je da je Grad potaknuo obrazovanje za protupotresnu obnovu te izrazio nadu da će ono početi već sljedeće godine.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Natjecanje će  se provoditi u pet paviljona Zagrebačkog velesajma, uz nazočnost više od 500 nastavnika i 100 poslodavaca, a očekuje se više od 10.000 posjetitelja. Posjet natjecanju najavilo je i više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, čiji su učenici potencijalni polaznici strukovnog obrazovanja.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prva tri mjesta održat će se 12. svibnja.

Strukovno obrazovanje je 2019. godine potpisalo ugovore vrijedne dvije milijarde kuna koje će omogućiti njegovu temeljitu reorganizaciju i modernizaciju.