dip se oglasio

[FOTO/VIDEO] Objavljene prve brojke: Doznajte koliko je ljudi do 11:30 glasovalo i što kažu usporedbe s prošlim izborima

  • Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2020 12:42
  • Objavljeno 05.07.2020 u 12:00
Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa i mjere zaštite nisu u nedjelju zaustavile hrvatske birače u nakani da glasuju na izborima za Hrvatski sabor, podaci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojima je prijepodne glasovalo 18,09 posto birača

Naime, u nedjelju prijepodne svoje je pravo u Hrvatskoj iskoristilo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto što je samo 20-ak tisuća manje u odnosu na izbore iz 2016. godine.

Prije nepune četiri godine, u istom je vremenu glasovalo 640 tisuća birača odnosno 18, 7 posto.

Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati.

Prizori s biračkih mjesta potvrđuju da se mjere zaštite od zaraze koronavirusom provode, birači nose maske, mahom i rukavice, dezinficiraju ruke.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

  • +282
Političari na izborima za Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Gužve i pritužbe

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG

GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

  • +7
Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom izašla na biralište Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovicć

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal