rijetka pojava

[FOTO/VIDEO] Grčkom protutnjao uragan Ianos: Grad Karditsa pretvoren u jezero, poginulo dvoje ljudi

19.09.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Dvije su osobe smrtno stradale od posljedica 'mediteranskog uragana', vrlo rijetke vrste oluje koja je u subotu zahvatila i središnji dio Grčke, poplavivši ulice i domove, priopćile su vlasti.

Oluja, koju su nazvali "Ianos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza. Zatim se proširila i središnjom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale.

Članovi vatrogasne postrojbe rekli su da su u poplavljenoj kući blizu Farsale pronašli tijelo starije žene.

Vlasti su tragale za još dvjema osobama koje su se vodile kao nestale, izvijestila je policija. Dužnosnik vatrogasne brigade kasnije je izvijestio da je 63-godišnji muškarac pronađen mrtav blizu bolnice u Karditsi. Još se ne zna je li on jedna od dviju osoba koje se smatraju nestalima.

Otkako se oluja obrušila na Grčku, vatrogasna je služba primila više od 2450 poziva za pomoć.

Električna mreža jedva funkcionira, a nadležni se trude da ponovno omoguće opskrbu strujom u Karditsi i na jonskom otočju. Obalna straža je izvijestila da je u petak potonulo pet brodova.

Obilne kiše pretvorile su grad Karditsu, smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero, što se vidjelo na tv-snimkama. Ondje se srušio jedan most.

"Ovdje je potpuna katastrofa", rekao je Nikolaos Gousios, stanovnik Farsale za državnu televiziju. Obustavljene su željezničke veze između Atene i Soluna.

U subotu je oluja zahvatila i šire područje oko Atene, no zasad nema informacija o šteti.

Oluje poput Ianosa prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

  • +13
Mediteranski uragan Ianos u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: NASA WORLDVIEW / HANDOUT

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.