investicija od 100 milijuna kuna

[FOTO/VIDEO] Dalmacija dobiva prvu tvornicu lijekova: Njezin šef tvrdi da je to epohalno, a imaju i neobičan plan

11.01.2020 u 15:15

Bionic
Reading

Pedeset godina stara je ideja o pokretanju farmaceutske industrije na području Splita i Dalmacije, pola stoljeća o tome se pisalo, lamentiralo i domunđavalo. Za koji mjesec - doduše stidljivo i postupno - s radom napokon počinje prva tvornica lijekova. Nadomak Splita, u Dugopolju

Zgrada je zapravo već dovršena i za useljenje će biti spremna koncem veljače ili početkom ožujka, a već je i - kako se to stručno objašnjava - 'validirana', odnosno certificirana za rad. Sada slijedi nešto sporiji i mukotrpniji dio posla oko preseljenja opreme iz centra Splita, pa potom validiranje svakog njenog dijela, pa zatim i validiranje prve serije svakog lijeka ili pripravka koji izađe sa trake, i tako dalje. Ukupno, procjenjuje se, potrajat će to najmanje godinu dana.

'Imat ćemo 27 takozvanih 'čistih soba' i mogućnost razvoja ozbiljne farmaceutske proizvodnje. Dobili smo nukleus buduće tvornice, za Dalmaciju to je epohalno', sav sija od zadovoljstva ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović.

Na funkciju je došao kao provjereni kadar HDZ-a, i ne pamti se kada, što je logično s obzirom na to da ova stranka vlada ovom županijom otkad i jedna i druga postoje. No, eto, Mihanović se zbilja uhvatio posla i dovršava investiciju od stotinjak milijuna kuna - baš kako je obećao prije nekoliko godina, skepsi usprkos.

Priznaje da je pomalo neobično da se u ovako nešto upušta jedna javna ustanova, Županijske ljekarne, a još rjeđe ćemo vidjeti da kompletno ulaganje financira vlastitim sredstvima.

'Svoje prihode ostvarujemo isključivo na tržištu i ne primamo nikakve subvencije. Dapače, na određeni način zapravo ih i dajemo jer držimo otvorenih desetak ljekarni u slabo naseljenim ruralnim područjima, gdje za to ne postoji nikakvo tržišno opravdanje', objašnjava nam Mihanović.

U godinama uoči početka ulaganja koncentrirali su se na vlastitu profitabilnost, kako bi imali novac za financiranje i kako bi bili kreditno sposobni za dio koji nedostaje. Sada je sve zaokruženo i Galenski laboratorij - jer tako se službeno zove pogon koji uskoro kreće s radom - stremi uzbrdo. Od Splita prema Dugopolju, ali i puno dalje.

Već i danas mnogi se koriste njegovim proizvodima, a da moguće to ni ne znaju: iz laboratorija i pogona smještenih na dvije tijesne lokacije u samom centru grada već desetljećima izlaze razni sirupi, čepići, masti, kreme, čajevi, sprejevi za nos i kapi za uši, ukupno dvije stotine različitih pripravaka i čudesa u prodaji su na području cijele Hrvatske preko tisuću partnera. Posljednjih godina na svoje su došle i sve rodilje koje su prošle kroz rodilišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih četiri do pet tisuća godišnje: svaka je po izlasku na poklon dobila poklon torbu prepunu zgodnih stvarčica.

Prilika za farmaceute

Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije u posljednjih pet godina zaposlile su šezdesetak novih ljudi i prve u Hrvatskoj uvele stručni i kadrovski normativ. Na svako otvoreno radno mjesto prijavljuje po pet-šest kandidata. Promet od 210 milijuna kuna narastao je na 300 milijuna.

U samom Galenskom laboratoriju, pak, radi četrdesetak magistara i farmaceutskih tehničara. Selidbom u Dugopolje pojavit će se potreba za novim ljudima, ali sa specifičnim znanjima - u istraživanju i razvoju novih proizvoda, njihovoj registraciji, kao i marketingu. Niz stručnjaka poslan je na specijalizacije iz tehnologije, analitike, kontrole lijekova, dermatologije, kozmetologije…

  • +11
Galenski laboratorij u Dugopolju Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'U Dugopolju ćemo moći proizvoditi sve galenske pripravke, kao i magistralne lijekove propisane od liječnika, a također možemo proizvoditi po uvjetima propisanim za farmaceutsku industriju. Imamo mogućnost proizvoditi sirupe, otopine, kreme, čvrste i polučvrste proizvode, kapi, supozitorije, čepiće i vaginalete, kao i kapsulirati i tabletirati. Mi smo suradna ustanova studija farmacije i prvi put će studenti imati priliku raditi u laboratoriju u uvjetima GMP standarda', objašnjava nam Mihanović, pozvavši i sve druge srodne ustanove da se pridruže projektu.

Kupili još jednu parcelu...

'Imamo ideju u naše proizvode ugraditi mirise i okuse Dalmacije, od smilja do začinskog bilja, pa kreirati jedinstvene i prepoznatljive, gotovo unikatne proizvode za koje sigurno postoje tržišne niše', dodaje on.

Prijavili bi se i na europske fondove, samo da ne postoji prepreka jer nitko nigdje nije predvidio da se novac za proizvodnju odobrava javnim institucijama - uobičajeno je, dakako, da ovakve investicije pokreću privatnici. Dok ne pronađu način kako to zaobići, snaći će se, a za svaki slučaj su u Dugopolju kupili još jednu veliku parcelu zemljišta u susjedstvu. Očito imaju ambiciju širiti se, ili barem razmišljaju dugoročno.

Kukamo da nema novih tvornica? Eto nam barem jedne…