POKLONILI SE ŽRTVAMA

[FOTO] U Puli održali svoju Kolonu sjećanja i zapalili svijeće za Vukovar

18.11.2020 u 19:50

Bionic
Reading

Počasnim mimohodom i paljenjem svijeća Pula se u srijedu navečer, kao i cijela Hrvatska, tiho prisjeća Vukovara i Škabrnje iz ratne 1991. godine i s poštovanjem se poklonila žrtvama iz Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i civila.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, na 29. obljetnicu pada Vukovara i tragičnih događaja koji su nakon toga uslijedili, organizirala je pulska HVIDR-a pod geslom "I u mom gradu svijetli Vukovar".

U pulskoj Koloni sjećanja i ove je godine, neovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, duž Vukovarske ulice krenuo poveći broj Puljana. Time su se prisjetili na sve žrtve Vukovara i stradalnike Domovinskog rada za koje će ove noći i u Vukovarskoj ulici u Puli svijetliti svijeće.

"Vukovar nažalost stoji zarobljen u vremenu, ne ide naprijed, niti se vraća na ono što je bio nekad. Uostalom, niti se ne može vratiti jer onog nekadašnjeg grada više nema. Grad ne mogu činiti obnovljene zgrade, nove fasade ili izgrađene prometnice, grad čine ljudi, a onih ljudi koji su Vukovar nekad činili Vukovarom, više nema", rekao je predsjednik pulske HVIDRE i nekadašnji pripadnik 204. Vukovarske brigade Ivica Lerotić koji je prije 28 godina u Istri i u Puli pronašao svoj novi dom.

  • +8
Kolona sjećanja u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Stoga je i danas podsjetio da su Pula i Istarska županija nakon okupacije Vukovara prihvatili veliki broj stradalnika iz toga grada i čitave Vukovarsko-srijemske županije te otvorili širom vrata prognanim i protjeranim Vukovarcima. 

Nakon mimohoda, za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara služena je misa u crkvi sv. Antuna.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju tijekom srijede su na pulskom gradskom groblju kao i u parku Franje Josipa položeni vijenci u čast preminulim borcima u Domovinskom ratu.