ksenija turković

[FOTO] Tko je kandidatkinja za koju Plenković kaže da je bila prvo rješenje za predsjednicu Vrhovnog suda?

15.09.2021 u 22:10

Bionic
Reading

'Ksenija Turković bila je prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda', ustvrdio je danas u Saboru premijer Andrej Plenković, no predsjednik Zoran Milanović kaže da za to nikada nije čuo. Istražili smo tko je sutkinja čije ime se našlo u raspravi u Vrhovnom sudu

Ime Ksenije Turković nije nepoznato javnosti. Radi se o, sudeći po njenoj biografiji, vrsnoj pravnoj stručnjakinji koja je gostovala i u medijima na teme pravosuđa.

Ksenija Turković diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na uglednom američkom Yale Law School. Između 1995. i 2000. radila je u dvjema njujorškim odvjetničkim tvrtkama – Sullivan & Cromwell te Hunton & Williams - te postala članicom njujorške odvjetničke komore.

Od 1987. držala je predavanja na Sveučilištu u Zagrebu i to iz područja kaznenog prava, kriminalistike, viktimologije i zdravstvenog prava, a 2008. postala je i redovna profesorica na Pravnom fakultetu.

Tijekom 2009. i 2010. bila je na čelu radne skupine zadužene za reformu hrvatskog kaznenog zakonodavstva. Bila je potpredsjednica dvaju stručnih odbora Vijeća Europe usmjerenih na zaštitu prava djece.

  • +2
Ksenija Turković Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX

Koautorica je pet knjiga iz kaznenog prava i medicine i autorica više desetaka radova objavljenih u stručnim časopisima.

U studenome 2012. započela je posao kao sutkinja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a 2020. postala je i potpredsjednica tog suda.