zaustavljanje odljeva

[FOTO] Rusi otvaraju mobilizacijski punkt na granici s Gruzijom

27.09.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Ruski vojnici će vrlo brzo formirati mobilizacijsku postaju na dijelu rusko-gruzijske granice u Sjevernoj Osetiji, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova regije Sjeverne Osetije. Cilj je spriječiti vojne obveznike za napuste zemlju tako da će im obavijesti o služenju vojnog roka biti predane izravno na graničnom prijelazu Gornji Lars

Također su odlučili dopustiti pješački prijelaz ruske granice s Gruzijom na kontrolnoj točki Gornji Lars u Sjevernoj Osetiji, prenosi TASS.

Ministar unutarnjih poslova za Sjevernu Osetiju - Alaniju, general pukovnik policije Andrej Sergejev, održao je izvanredni sastanak na kontrolnoj točki Gornji Lars. Na temelju rezultata sastanka sudionici su odlučili dopustiti građanima prijelaz granice pješice, a planiran je i niz daljnjih mjera u smislu javnog reda i mira te sigurnosti prometa.

Kao što je navedeno, sudionici sastanka primijetili su da se priljev lakih vozila koja se kreću prema Gruziji ozbiljno povećava. I pored poduzetih mjera, među kojima je, između ostalog, pojačano danonoćno dežurstvo službi, situacija je i dalje izuzetno napeta, što zahtijeva poduzimanje dodatnih mjera u smislu organiziranja sigurnosti građana.

Federalna sigurnosna služba (FSB) 26. rujna poslala je oklopno vozilo na granicu s Gruzijom kako bi osigurala to da rezervisti ne napuste zemlju navodno 'bez obavljenih graničnih formalnosti'.

  • +21
Gužve na rusko-gruzijskoj granici Izvor: Profimedia / Autor: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

Kako je ranije objavljeno, Kremlj je raspravljao o mogućnosti uvođenja izvanrednog stanja i zabrane muškarcima da napuštaju zemlju. Muškarcima u dobi za mobilizaciju bit će zabranjeno napuštanje Rusije nakon lažnih referenduma u Ukrajini, izvijestili su ruski mediji pozivajući se na izvore u vladi, prenosi Ukrajinska pravda.

Gotovo 50.000 Rusa pobjeglo je u Gruziju u prva četiri mjeseca rata, objavio je u lipnju gruzijski ured za statistiku. Još ih je gotovo 40.000 u istom razdoblju pobjeglo u Armeniju, drugu popularnu destinaciju za koju Rusima ne trebaju vize. Nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio djelomičnu mobilizaciju broj osoba koje žele napustiti Rusiju znatno se povećao te su zabilježene gužve na izlasku iz zemlje u gotovo svim pravcima.