svečana misa

[FOTO] Riječki nadbiskup Uzinić simbolično preuzeo službu i biskupski štap

04.11.2022 u 21:01

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Mate Uzinić proslavio je u petak, na svečanom liturgijskom slavlju u katedrali sv. Vida, simbolično preuzimanje službe te je od umirovljenog nadbiskupa Ivana Devčića primio biskupski štap.

Uzinić je proslavio simbolično preuzimanje službe na spomendan sv. Karla Boromejskog i na drugu obljetnicu svoga imenovanja nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.

Uzinić: Nastavit ću tamo gdje je stao nadbiskup Devčić

Uz službu nadbiskupa, koju je preuzeo 11. listopada, nakon što je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj priopćila da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, Uzinić je postao i metropolit riječke crkvene pokrajine koja obuhvaća tri sufraganske biskupije (Porečka i Pulska, Krčka i Gospićko-Senjska biskupija).

Devčić je predao biskupski štap nadbiskupu Uziniću poručivši mu da mu da "pazi na svekoliko stado koje mu je Gospodin tom službom povjerio".

Istaknuo je i da je sv. Karlo Boromejski bio pravi pastir svoga duhovnog stada, koji je revno obilazio svoju biskupiju, sazivao sinode i donosio odredbe za promicanje pastorala i kršćanskog života te podsjetio na neke misli toga sveca.

Nadbiskup Uzinić je naglasio je da je, preuzimajući biskupski štap, primio poslanje i obvezu nastaviti gdje je stao umirovljeni nadbiskup Devčić, kao što je i on nastavio gdje su stali njegovi prethodnici.

Zahvalio je Devčiću "za njegovu dionicu" te ga je zamolio da mu oprosti ako ga je na bilo koji način povrijedio dok su dijelili teret službe i odgovornosti.

"Svjestan sam da je i meni ova služba povjerena privremeno i da će nakon mene doći drugi, Crkva nije s nama počela, a neće se s nama ni završiti", rekao je.

  • +9
Riječki nadbiskup Uzinić simbolično preuzeo službu i biskupski štap Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

"Preuzeo sam službu biskupa, imam i određene odgovornosti koje se tiču i ovozemaljske djelatnosti, no prvenstveno je moja zadaća usmjerena prema vječnosti, a u vječnost se ulaže kada se daje, samo kada se darujemo, i što se više razdajemo i ulažemo, mi više dobivamo,“ naglasio je.

Istaknuo je kako želi da misli sv. Karlo Boromejskog nadahnjuju njegovu biskupsku službu.

„Nije nam zadaća konzervirati postojeće stanje ili početi nešto sasvim novo, nego zajedništvu svih koji činimo riječku Crkvu nastaviti poslanje koje nam je povjereno, nadograđujući na onome što su drugi prije nas gradili," poručio je.

Uzinić: Rijeka je grad koji poziva na autentično kršćanstvo - bez nametanja, ali ustrajno

Uzinić je kazao da je "Rijeka moderan i sekularan grad koji katolike kršćane poziva i izaziva da kršćanstvo žive autentično, bez nametanja, ali ustrajno, njegujući dijalog i suradnju sa svima".

Riječka crkva to već čini, ocijenio je nadbiskup Uzinić te dodao kako vjeruje da se uvijek može i treba više.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Dražen Kutleša zahvalio je umirovljenom nadbiskupu Devčiću i čestitao nadbiskupu Uziniću.

Rekao je da je Devčić život proveo u marljivom i poniznom služenju, u neumornom dijalogu sa svima tražeći ono što povezuje te izrazio uvjerenje da će Uzinić koristiti svoje brojne darove u vodstvu nadbiskupije, čuvajući duh zajedništva, u konstruktivnom dijalogu sa svima.

Najbolje želje uputili su i generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović i član Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća Dario Perković.