REKORDNA BROJKA

[FOTO] U Sloveniji službeno potvrđeno: Čak 1503 novozaraženih! Ovako je izgledao prvi policijski sat u povijesti te zemlje

21.10.2020 u 08:31

Bionic
Reading

U Sloveniji je u protekla 24 sata službeno potvrđena brojka od 1503 novozaražena. Testirana je 5891 osoba, što znači da je jedan od četiri testirana zaražen. Jučer od 21 do 6 ujutro po prvi puta od samostalnosti uveden je policijski sat, a u fotogaleriji pogledajte kako je sinoć bilo na ulicama Ljubljane

Slovenski premijer Janez Janša objavio je jučer kako se danas u toj zemlji očekuje više od 1100 novooboljelih od koronavirusa, te upozorio da svatko tko krši mjere koje je vlada uvela za suzbijanje epidemije dovodi u opasnost život svih Slovenaca.

U međuvremenu je službeno potvrđeno da je u zemlji u protekla 24 sata registrirano čak 1503 novooboljela, javlja siol.net.

24ur javlja kako je u Mariboru prosvjedovalo stotinjak ljudi. Nekoliko prosvjednika bilo je bez maske pa su dobili i kazne. Novi skup najavljen je danas iza 21 sat.

Nakon što je u petak zabilježeno do sada rekordnih 898 dnevnih zaraza, vlada Janeza Janše proglasila je stanje epidemije koje će biti na snazi 30 dana, kako bi se epidemiološka krivulja stabilizirala.

  • +5
Policijski sat u Ljubljani Izvor: Profimedia / Autor: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošli tjedan već je uvedena on-line nastava u obrazovanju, te uveden regionalni "lockout", a sada je novim mjerama okupljanje ljudi danju ograničeno na najviše šest osoba, a večeras nastupa na snagu i policijski sat, sa zabranom izlazaka između 21 sat i 6 ujutro. Zabranjene su javne priredbe, vjerski obredi i vjenčanja.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je jučer da se stanovništvu u sadašnjoj situaciji ne preporučuju putovanja u inozemstvo, dok odlasci na groblja za predstojeći Dan mrtvih nisu zabranjeni ako je riječ o članovima jednog kućanstva, ali se ipak ne preporučuju, kako bi se izbjegao rizik većih okupljanja i druženje, što pogoduje širenju virusa.

Istaknuti ustavni pravnik pravnik Andraž Teršek i odvjetnik Damijan Pavlin javno su iznijeli inicijativu da se provjeri ustavnost odluke o zatvaranju regija i uvođenju policijskog sata.

Kako su naveli u prijedlogu poslanom ustavnom sudu, smatraju da je zabrana kretanja protuustavno donesena jer bi se takva mjera mogla uvesti samo ako vlada proglasi izvanredno stanje, što nije učinjeno.

Prema članku 32. slovenskog ustava svatko ima pravo na slobodno kretanje, biranje mjesta boravka, svatko smije napustiti državu i vratiti se u nju kada želi, navode spomenuti pravni stručnjaci.