vatra u bih

[FOTO] Ne smiruje se požar na Čvrsnici: Zaprijetio kućama i franjevačkom samostanu, u pomoć došao i hrvatski kanader

23.07.2022 u 20:39

Bionic
Reading

Hrvatski kanader sudjelovao je kasno popodne u gašenju velikog požara u Parku prirode Blidinje koji je u subotu u nekoliko navrata zaprijetio objektima i tamošnjem Franjevačkom samostanu te progutao gotovo 200 hektara guste borove šume.

Između 18.00 i 20.00 sati kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH izbacio je vodu na kritičnim dijelovima požarišta na obroncima planine Čvrsnice koja se nalazi u sklopu Parka prirode Blidinje.

Od subote ujutro požar se približio kućama, te Franjevačkom samostanu i crkvi u mjestu Masna luka na Blidinju.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je da je kanader znatno pomogao u sprječavanju širenja požara prema objektima, no da vatrenu stihiju neće biti moguće obuzdati bez obilnih padalina.

„Problema smo imali na lokaciji prema samostanu. Nemoguće je pristupiti brojnim dijelovima požarišta. Smanjena je vidljivost i gust je dim. Vjetar stalno mijenja smjer i to nam predstavlja veliki problem“, rekao je Martinović.

Ravnatelj Martinović javio se s požarišta i naveo da se vidi otvoreni plamen na brojnim lokacijama požarišta.

  • +14
Požar na Čvrsnici Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U pokušaju obuzdavanja velikog šumskog požara sudjeluje veliki broj gasitelja. Više od 100 gasitelja iz Županije zapadnohercegovačke, ali i Mostara, Sarajeva, Tomislavgrada u subotu se priključilo kolegama iz Posušja koji se danima bore s vatrenom stihijom.

Požar na planini Čvrsnici, koja je jedna od najviših u BiH, izbio je u noći na proteklu nedjelju najvjerojatnije od udara groma.

Do sada je opožareno oko 200 hektara borove šume.