IZLOŽBA U SPLITU

[FOTO] Na ASDA-u ove godine samo s pozivnicama: Pogledajte najnovije oružje i vojnu opremu izlagača iz 24 države

29.09.2021 u 17:19

Bionic
Reading

Jadranska vojna, zrakoplovna izložba i konferencija ASDA 2021. otvorena je u srijedu, a u sljedeća tri dana u splitskoj Spaladium areni svoje će proizvode - oružje i vojnu opremu predstaviti 155 izlagača iz 24 države

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je na svečanom otvorenju kako je u prošlih pet izdanja ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) postala najveća izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima.

"ASDA se etablirala kao platforma za demonstriranje najnovijih trendova obrambene industrije i mjesto za ugovaranje poslova", rekao je, ističući kako raduje prisutnost hrvatske obrambene industrije, koja na tom sajmu pokazuje da je izrasla u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima.

"Prijetnje našim državama, društvima i sustavima vrijednosti postale su kompleksne i netransparentne", ocijenio je Banožić i dodao kako "upravo svijet obrambenih industrija svim akterima izgradnje sigurnosne arhitekture daje snažne alate, inovativna rješenja, ukazuje na smjerove, pomaže u suočavanju i rješavanju prijetnji i izgradnji otpornosti na netradicionalne napade".

Izrazio je žaljenje što je cijeli svijet suočen s izazovima pandemije covida, istaknuvši da su domaćini ASDA-e u Splitu poduzeli sve da sudionike izložbe i konferencije u najvećoj mogućoj mjeri zaštite od te bolesti.

Međunarodna izložba proizvođača oružja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Zbog pandemije, ASDA 2021. nije otvorena za građane, a moći će ju posjetiti samo oni koji imaju pozivnice.

Direktor tvrtke TNT Production Inc Justin Web posebice je zahvalio splitskoj Gradskoj upravi i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo što su u okolnostima pandemije pridonijeli zahtjevnoj organizaciji ASDA-e 2021.

Ističući važnost ASDA-e, Web je rekao kako su na nju došli predstavnici 38 ministarstava obrane - iz jugoistočne i iz zapadne Europe, te iz Sjedinjenih Američkih Država, Azije i s Bliskog istoka.

  • +33
U Spaladium areni otvorena je izložba vojne industrije ASDA 2021. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Na svečanom otvorenju rečeno je da na ASDA-u u Split stiglo 246 članova izaslanstava iz mnogih zemlja.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako je za Split velika čast što je šesti put domaćin ASDA-e, koja ima i vanjskopolitičku važnost.

"ASDA je postala dijelom i hrvatski obrambeni brend", rekao je Puljak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je da je ASDA pridonijela i unaprjeđenju sigurnosti, s kojom je povezan i turizam u Dalmaciji.

"U Dalmaciji možemo biti ponosni na segment sigurnosti", poručio je.

U sklopu otvorenja ASDA-e održana je pokazna vježba pomorsko-zračnog desanta u kojoj su sudjelovale sve tri grane Hrvatske vojske.