ankete pokazale

[FOTO/VIDEO] Macron nastupom u debati učvrstio status vodećeg predsjedničkog kandidata

21.04.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uklonio je veliku prepreku na putu do ponovnog izbora u borbenoj televizijskoj debati s kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen u kojoj je na svoju stranu pridobio većinu gledatelja, pokazala je anketa, iako se doimao arogantnim.

Premda je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u televizijskom dvoboju za predsjednika 2017., Macron ju je napao zbog njezinih veza s ruskim vodstvom, planova za gospodarstvo i politike prema Europskoj uniji.

Četiri dana uoči izbora, oko 59 posto gledatelja drži da je Macron bio uvjerljiviji u raspravi, prema rezultatima brze ankete za BFM TV. To sugerira da gotovo trosatna debata neće promijeniti tijek izbora, u skladu sa svim prijašnjim anketama u kojima je Macron vodio.

Anketa je pokazala povećanje Macronove prednosti u odnosu na Le Pen na čak 56 posto sa 44 posto od prvog kruga 10. travnja, a analitičari kažu da rasprava vjerojatno neće promijeniti namjere glasača u korist Le Pen.

"Da, Emmanuel Macron je pobijedio, ali njegova protivnica je izbjegla ponavljanje prošle katastrofe", ustvrdio je Gerard Araud, bivši francuski veleposlanik, na Twitteru. "Ova je debata ne diskvalificira kao ona iz 2017., ali joj niti ne pomaže smanjiti jaz", napisao je.

U ofenzivi tijekom većeg dijela debate, Macronova najprodornija linija napada bio je zajam ugovoren preko ruske banke za kampanju Le Pen 2017.

"Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem", rekao je Macron svojoj suparnici. "Ovisite o ruskoj moći, ovisite o gospodinu Putinu", dodao je.

Što se tiče troškova života, koji su ocijenjeni kao najvažnije pitanje za Francuze na ovim izborima, činilo se da je Macron također gurnuo Le Pen u defenzivu, pitajući je zašto je glasala protiv njegovih planova za ograničenje cijena struje ako je htjela pomoći radnicima.

  • +8
Debata Macron i Le Pen Izvor: Profimedia / Autor: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

'Arogantan protiv zastrašujuće'

Ipak, za vrijeme debate Macron nije uspio razbiti sliku arogantnosti koja se ukorijenila tijekom njegova predsjedništva. Svoju suparnicu je više puta prekidao riječima poput "Gospođa Le Pen je mnogo discipliniranija nego prije pet godina" i "Prestanite sve miješati".

"Gospodine Macron, prestanite mi držati prodike", uzvratila je Le Pen. Nasuprot tome, usvojila je mnogo ljubazniji i blaži ton nego 2017., čak je otišla tako daleko da je pozdravila Macronove diplomatske napore da spriječi rat u Ukrajini.

Kratka anketa Elabea o osobnim karakteristikama oboje kandidata pokazala je da 50 posto Francuza drži da je Macron tijekom debate bio arogantan, a samo 16 posto to isto misli za Le Pen.

Le Pen je također bila neznatno usklađenija s običnim građanima, pa je 37 posto gledatelja reklo da bolje razumije zabrinutosti običnih građana, dok samo 34 posto to misli za Macrona.

Ona je izgovorila upečatljivu rečenicu, koja bi mogla odjeknuti kod ljevičarskih i mlađih glasača koji misle da Macron nije učinio dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena, unatoč geslu s početka mandata "Učinimo naš planet opet velikim".

"Nisam klimatski skeptik, ali vi ste pomalo klimatski licemjer", našalila se Le Pen.

No Macronovo vladanje detaljima politike učinilo je da izgleda više "predsjednički", pokazala je ista anketa Elabe, dok ona nije uspjela uvjeriti većinu gledatelja da je sposobna vladati.

"Svatko od njih ima veliku slabost", rekao je Bernard Sananes iz Elabea. "Emmanuela Macrona svaki drugi gledatelj smatra arogantnim. A Marine Le Pen je za polovicu njih i dalje zastrašujuća", ustvrdio je.