vojska i vatrogasci na terenu

[FOTO/VIDEO] Krenule pripreme za izvlačenje drona na Jarunu, evakuiran dio studenata iz studentskog doma

12.03.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Prema najavama nadležnih, tijelo drona koji je u noći s četvrtak na petak pao u Zagrebu danas bi trebalo biti izvučeno iz zemlje.

Jutros su mjesto pada obišli premijer Andrej Plenković i ministri, nakon čega je započela i operacija izvlačenja tijela drona.

Vatrogasci režu grane drveća, a pripadnici Hrvatske vojske raščišćavaju teren da bi bageri mogli neometano doći do samog kratera i početi vaditi ostatke letjelice.

Kako javlja Dnevnik.hr, zbog izvlačenja letjelice policija je evakuirala studente iz 1. paviljona, koji je najbliži krateru.

Oko 13 sati stiglo je i vojno vatrogasno vozilo, a policija je proširila sigurnosni koridor kod doma.

Letjelica koja je pala u Zagrebu lansirana je za probu na Krim, ali je skrenula s putanje, objavila ruska agencija Tass. Navodi se i da je, uz ovu, lansirana i još jedna takva letjelica koja je pala na Krim nedaleko od Krasnopereskopska.

Počele pripreme za izvlačenje bespilotne letjelice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pixsell

NATO je komentirao pad letjelice u Zagrebu. Naime, naveli su da su pratili putanju leta te da hrvatske službe istražuju slučaj.

  • +20
Počele pripreme za izvlačenje bespilotne letjelice Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U dosadašnjoj istrazi ustanovljeno je da se radi vojnom izviđačkom dronu srednjeg dometa s operativnim doletom od tisuću kilometara TU-141 Strizh, koji je proizveden u bivšem Sovjetskom Savezu. U hrvatski zračni prostor ušao je iz Mađarske.

Besposadna letjelica pala je blizu središta Zagreba, u parku pokraj studentskog doma u Zagrebu, u kojem je smješteno 4,5 tisuće studenata. Udar letjelice napravio je veliki krater i oštetio nekoliko automobila. Nasreću, nije bilo žrtava.