istraga se nastavlja

[FOTO/VIDEO] Krenulo raščišćavanje pruge nakon strašnog sudara vlakova kod Novske, ozlijeđen jedan radnik HŽ-a

11.09.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon što je završen očevid na mjestu teške željezničke nesreće kod Rajića, nedaleko Novske, u kojoj su tri osobe poginule, a 12 ih je ozlijeđeno, još je preostalo vještačenje željezničke infrastrukture.

Taj dio očevida obavit će u nedjelju ujutro, jer je nakon uklanjanja dvije željezničke kompozicije nužno još raščistiti mjesto nesreće.

'Vještačit će se i sama infrastruktura - dio pruge na kojem se dogodila nezapamćena tragedija. Kako prenosi HRT, na pruzi postoje automatski usporivači, pa će se vidjeti jesu li funkcionirali.

Na raščišćavanju željezničkoga pravca sudjeluje više od 50 radnika HŽ-a. Prije nekoliko trenutaka pomoćna kompozicija koja je sudjelovala u uklanjanju ostataka vlaka upravo je napustila mjesto, a iz Okučana tračnicama treba doći velika, 120-tonska dizalica koja će izmjestiti vagone koji zapravo još uvijek vise na pružnom prijelazu.

  • +28
Mjesto sudara vlakova kod Novske Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Mijenjat će se pragovi, ali sama rekonstrukcija tračnica neće biti previše zahtjevna jer nije toliko oštećena, za razliku od električnih vodova koji su pokidani, a bez toga nema ni uspostavljanja prometa.

Iz HŽ-a su potvrdili da je jedan djelatnik prilikom rezanja ostataka putničkoga vlaka imao lakšu ozljedu potkoljenice. Odvezla ga je hitna pomoć, podvrgnut je pregledima.

Policija je za nedjelju najavila i detaljnije priopćenje o svim dosad obavljenim radnjama i poduzetim mjerama.

Na stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Sisku je objavljeno kako su tijekom očevida izuzeti tragovi i provedene potrebne radnje radi utvrđenja okolnosti nastanka željezničke nesreće. Ujedno, državno odvjetništvo će izdati potrebne naloge kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

  • +9
Željeznička nesreća iz zraka Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Podsjetimo, teška željeznička nesreća dogodila se u petak oko 21.30 sati kada se putnički vlak velikom brzinom zabio u teretni vlak koji je stajao na pruzi. Troje ljudi je poginulo, među kojima su dva radnika HŽ-a i jedan maloljetnik, dok je 12 osoba ozlijeđeno.

Ostaci vlaka nakon sudara kod mjesta Rajić Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX