CROBAROMETAR

[FOTO] HDZ uvjerljivo najpopularniji, a podrška radu Vlade na najnižoj razini u posljednjih godinu dana

25.08.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković može biti zadovoljan rezultatim redovitog mjesečnog istraživanja raspoloženja javnosti Crobarometar Dnevnika Nove TV za kolovoz

HDZ već mjesecima drži prvo mjesto pa tako i kolovoz završavaju s podrškom od 30 posto birača. Na drugom mjestu, drugi mjesec zaredom i dalje je platforma Možemo!. I ne samo to, nego im je rejting porastao, tako da su sada na 15,6 posto.

No zato bi se SDP trebao zabrinuti. Ne samo da su i dalje na trećem mjestu, nego se njihov pad nastavlja i sada su na 12,7 posto potpore birača.

Zanimljivo je i na desnici.

Svađe u Domovinskom pokretu dovele su Most na četvrtu poziciju, rejting im je skočio na 8,9 posto, a birači su istovremeno kaznili Domovinski pokret pa je stranka bez predsjednika pala na 5 posto potpore. Njihova međusobna javna blaćenja srušila su rejting u odnosu na prošli mjesec za više od 2,5 posto. S obzirom na to da DP tek treba izabrati novog predsjednika, ne može se znati radi li se o trajnom padu podrške ili kratkotrajnoj nestabilnosti.

Pet stranaka prelazi izborni prag, a ostale su daleko od izbornog praga. HSU je na 2,7 posto, Fokus na 1,5 posto, Radnička fronta na 1,3 posto, Živi zid na 1,2 posto, a Centar na 1,1 posto. Ostale stranke imaju zajedno 5,8 posto. Zanimljivo, IDS ima 0,6, HNS 0,4, NS Reformisti 0,3, HSLS također 0,3 posto, a SDSS je na 0,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 14,2 posto.

U odnosu na prethodna dva mjeseca, pala je podrška radu Vlade i tako je na najnižoj razini u posljednjih godinu dana. Gotovo 60 posto građana ne odobrava to što rade. Oko 32 posto podupire Vladu, a ne zna njih 8 posto. Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska, pesimizam je postao konstanta navodi u istraživanju koje je objavio Dnevnik Nove TV. Tako 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a tek 23 posto misli suprotno.

Najveći problem za većina građana, je gospodarska neizvjesnot od koje strahuje njih 20,6 posto. Na drugom mjestu je strah od nezaposlenosti i to je problem za njih 19,5 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini percipira 10,4 posto građana.

NAPOMENA Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

  • +7
Crbarometar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Crobarometar/Nova TV