angažirano 150 vojnika

[FOTO] General Kundid: Vojska će središte Zagreba raščistiti tijekom dana, dodatne snage kod vojarne Croatia

22.03.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izjavio je u nedjelju kako je na raščišćavanju ruševina od potresa u središtu Zagreba angažirano 150 vojnika, izrazivši uvjerenje da će oni svoj posao uspjeti obaviti tijekom dana.

Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti raščistiti samo središte Zagreba gdje je trenutno angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske, rekao je general Kundid za HRT.

Napomenuo je kako je vojska trenutno angažirana u Ilici, u Jurišićevoj, na Kaptolu i na Dolcu, a nakon toga se "disperzira“ u širi centra grada i raščistit će sve ruševine koje treba.

  • +15
Vojska izašla na ulice Zagreba kako bi pomogla nadležnim službama Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U središtu grada angažirani su inženjerijski strojevi i samoistovarivači, koji svu opalu fasadu i crijepove voze iz središta grada.

General Kundid je naveo da je Hrvatska vojska stavljena na najviši stupanj pripravnosti samo nekoliko minuta nakon prvog snažnog potresa koji je u 6,24 sati pogodio Zagreb. "Ujutro u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera stavili su vojsku na najviši stupanj pripravnosti i istog trenutka 150 pripadnika HV-a uputilo se prema Zagrebu kako bi pomoglo“, kazao je.

Naveo je i kako HV ima dodatne snage koje su se "približile“ vojarni Croatia, dio ih je u toj vojarni "i u skladu sa zahtjevom Nacionalnog stožera civilne zaštite HV će odgovoriti na sve zahtjeve“.

Brzu reakciju HV-a objasnio je činjenicom da vojska ima razrađene planove za sve situacije izvan onih redovnih.